FORMUE: - Dersom jeg blir statsminister skal jeg sørge for at alt det jeg har er i fond som følger de retningslinjene Norges Bank har for Statens Pensjonsfond, sa Ap-lederen om fondet VG omtalte i uka før valget. Vis mer Vis mer

Jonas Gahr Støre byggeprosjekt

Stein Erik Hagen tar bladet fra munnen etter Dagbladets byggeavsløring: - Støre skulle aldri ha solgt

Stein Erik Hagen og Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde begge eierandeler i et stort boligprosjekt på Oslo øst. Støre solgte seg til slutt ut av prosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-sponsor og næringslivstopp Stein Erik Hagen snakker i Dagens Næringsliv ut om forretningssamarbeidet med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Det var Dagbladet som i mai avslørte at Støre og Hagen begge var investorer i et gigantisk byggeprosjekt på Ensjø på Oslos østkant.

Like etter kunne Dagbladet avsløre uryddige forhold på arbeidsplassen. Flertallet av bedriftene som jobber på boligprosjektet Grenselunden har ikke noen sentral tariffavtale, eller organiserte ansatte, noe Støre selv omtalte som «løsarbeiderkontrakter».

- Han skulle aldri solgt

Ap-lederen fikk flengende kritikk for eierskapet i prosjektet, og spesielt etter avsløringene om uryddige arbeidsforhold. Først i midten av august i år, solgte Støre seg ut av prosjektet. Som følge av Dagbladets avsløringer valgte Støre å selge seg ut av begge de to byggeprosjektene Da hadde han tjent rundt tre millioner siden 2012 i rein verdiøkning på prosjektet.

Det mener Stein Erik Hagen, som er største aksjonær i byggesatsingene med 29,7 prosent eierskap, Støre ikke burde gjort. Han sier han ikke tror boligprosjektet har ødelagt særlig for Ap-lederen politisk.

- Men han skulle aldri solgt, men sagt: Jeg vil bruke min eierinnflytelse til å få dette slik jeg mener det bør være. Hvis ikke, kunne han selge. Det hadde vært en klokere strategi, men det er jo etterpåklokt, sier investoren til DN.

- Jonas har vært lojal og snill

Selve salget av eierandelene i byggeprosjektene ble også en hodepine for Ap-lederen i valgkampen. Etter at DN skrev at Støres nære meklervenn og Gro-sønn, Knut Brundtland, hjalp Støre med salget som en vennetjeneste. Gratishjelpen fikk kraftig kritikk av blant annet jusprofessor Hans Petter Graver i NRK.

Det toppet seg samme dag, da VG avslørte at Ap hyrte inn en advokat for å stanse den kritiske NRK-saken.

Hagen sier han ikke var direkte involvert i salget av Støres eierandel i deres felles byggeprosjekt og at han heller ikke forhandlet priser.

- Jeg sa til de andre i aksjonærfellesskapet: Vi skal selvfølgelig hjelpe Jonas med dette. Jonas har vært lojal og snill mot meg, da er jeg snill mot ham, sier han om hjelpen.

Saken fortsetter under bildet!

INVESTOR: Her Stein Erik Hagen på Høyres valgvake mandag. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INVESTOR: Her Stein Erik Hagen på Høyres valgvake mandag. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Kan ikke noe om fond

Etter saken om Brundtland-hjelpen, avslørte DN at Støre har penger i et fond som blant annet har investert i atomvåpenproduksjon. Hagen forsvarer Ap-lederens investering.

- Fond og slikt kan jo ikke han noe om, man kan ikke bruke det mot ham, sier Hagen i dagens intervju.

Han mener Støre ikke har tid til å følge med om alle investeringer er innenfor økonomisk og etisk.

Støres rådgiver, Camilla Ryste, har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken.

- Kommer aldri til å klage

Da Støre besøkte Dagbladets valgbod foran Stortinget til partilederutspørring for to uker siden var aksjeinvesteringene hans ett av flere tema Ap-lederen måtte svare for.

Han sa det er krevende å skulle svare på mange spørsmål om hans private økonomi samtidig som han skal drive valgkamp for Ap.

Samtidig skjønner han at han må svare så godt det lar seg gjøre.

- Jeg kommer aldri til å klage på at det blir stilt spørsmål om meg som person, sa Støre, og at han har forsøkt å gjøre det etter beste evne holde sin sti ren, og opptre ryddig etter norsk regelverk.