KLATRETUR: Her er Stein-Ivar på klatreur i Kjerag i 1996, kun 50 meter vest for linja han og Bjørn-Eivind Årtun skulle prøve seg på tidligere denne uken. Foto: Privat
KLATRETUR: Her er Stein-Ivar på klatreur i Kjerag i 1996, kun 50 meter vest for linja han og Bjørn-Eivind Årtun skulle prøve seg på tidligere denne uken. Foto: PrivatVis mer

Stein-Ivar (37) og kompisen Bjørn-Eivind (45) omkom på klatretur i Kjerag

- Stein-Ivar var en type som ikke snakket så mye om det han hadde gjort, han gjorde det for opplevelsene, ikke for å få skryt, sier Hjertvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Rogaland bekrefter i ettermiddag at det var Bjørn-Eivind Årtun (45) og Stein-Ivar Gravdal (37) som ble funnet omkommet i Kjerag fredag.

Gravdal var ingeniør og Årtun var fotograf. De var begge kjent i både det norske og det internasjonale klatremiljøet og beskrives som meget dyktige og erfarne klatrere.

- Stein-Ivar har gjort ting på et nivå som svært få andre har gjort, både i Norge og utenlands, og så var han en jordnær kjernekar, sier Kjetil Hjertvik, nestleder i Bratte Rogalands Venner klatreklubb, og nær venn av Gravdal.

Gravdal var fra Bergen, men har vært bosatt i Stavanger i mange år. Årtun var fra Hellandsbygd ved Sauda i Rogaland, men var bosatt i Oslo.

Tegnet klatrevegg Hjertvik forteller at kompisen var en av de mest sentrale medlemmene i klatreklubben i flere år. Gravdal har blant annet tegnet en stor klatrevegg, som ble satt opp for noen år siden.

Gravdal har stått for mange førstebestigninger.

- Han var en type som ikke snakket så mye om det han hadde gjort, han gjorde det for opplevelsene, ikke for å få skryt, sier Hjertvik.

Tette bånd Klatrmiljøet i Norge er ikke stort, og mange i miljøet kjente de to omkomne godt.

- Når man drar på turer sammen, så får man et helt spesielt og tett bånd, sier Hjertvik.

Han sier at de i miljøet nå er opptatt av å være sammen, og spesielt å stille opp for kompisene som har hentet sine venner ned fra veggen i Kjerag.

- Det er et stort tap for alle, spesielt for de nærmeste. Det er de vi tenker mest på nå, sier han.

Gravdal og Årtun har vært på mange turer sammen før, begge beskrives som klatrere i norgeseliten.

HELIKOPTER: De to omkomne ble i dag hentet ut med helikopter fra Kjerag i Lysefjorden.Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
HELIKOPTER: De to omkomne ble i dag hentet ut med helikopter fra Kjerag i Lysefjorden.Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

- Årtun er kanskje den norske klatreren som har gjort seg mest bemerket de siste åra, begge var svært dyktige klatrere, sier Dag Cappelen i Oslo Klatreklubb.

Populære Årtun var populær i klatremiljøet, med mange venner i klatremiljøer i hele verden.

- Han var populær, en type som alle likte. Lavmælt og sympatisk, men med glimt i øyet og mye humor, sier Cappelen.

Senest forrige uke var Årtun innom Cappelens kontor og fortalte om turen til Kjerag, samt en tur han akkurat hadde vært på.

- Han snakket om en ubestiget islinje. Han sa at den så bra ut, sier Capellen, som beskriver ruten som tynn og bratt, og understreker at han ikke vet om de endte med å velge denne ruten.

Kameratene hadde vært på tur siden tirsdag og ble meldt savnet da de ikke kom hjem som planlagt og ikke kunne nås på telefon. Hovedredningssentralen sendte ut et SeaKing-helikopter i 13-tiden fredag, og de to klatrerne ble funnet omkommet i 14-tiden.

Tidligere i dag ble de to hentet ut av Lysefjorden med helikopter.

Politiet jobber nå med å finne årsaken til ulykken. Kriminalteknisk seksjon ved Rogaland politidistrikt vil foreta tekniske undersøkelser av klatreutstyr, personlig utstyr, med mer, opplyser Rogaland politidistrikt i en pressemelding.

ERFAREN KLATRER: Bjørn-Eivind Årtun (til høyre) ble funnet omkommet sammen med klatrekompisen Stein-Ivar Gravdal fredag. Her mottar han en pris for å ha besteget Mt. Foraker sammen med Colin Haley under Piolets d?Or Awards i april i fjor. Foto: Chamonix Insider
ERFAREN KLATRER: Bjørn-Eivind Årtun (til høyre) ble funnet omkommet sammen med klatrekompisen Stein-Ivar Gravdal fredag. Her mottar han en pris for å ha besteget Mt. Foraker sammen med Colin Haley under Piolets d?Or Awards i april i fjor. Foto: Chamonix Insider Vis mer