Stein lurte beredskapstroppen

Overlessingen av gummibåten som skulle ta beredskapstroppen til Utøya, skyldtes at båten hvilte på en stein.

TUNGT LASTET: Denne gummibåten ble brukt av politiet under aksjonen på Utøya, men havarerte da det kom vann i bensinen. Bildet ble brukt i en annonse på Finn hvor båten ble lagt ut for salg.  Foto: Politiet / Scanpix
TUNGT LASTET: Denne gummibåten ble brukt av politiet under aksjonen på Utøya, men havarerte da det kom vann i bensinen. Bildet ble brukt i en annonse på Finn hvor båten ble lagt ut for salg. Foto: Politiet / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram under Håvard Gåsbakks vitneforklaring i Oslo tingrett i dag. Gåsbakk var innsatsleder for Nordre Buskerud politidistrikt, og var med i den overlessede gummibåten som skulle ta de tungt bevæpnede spesialstyrkene fra Storøya til Utøya.

- Da vi lastet politibåten, så det ut til at vi hadde bra flyteevne, men vi lå på en stein mens vi lastet båten. Da vi fikk skjøvet båten av steinen, sank vi lenger ned i vannet, og det viser seg at flyteevnen er dårlig, sier Gåsbakk.

Reddet av sivile Ti politifolk gikk ombord, men det ble snart klart at de tungt bevæpnede politifolkene ble for tunge for den lille gummibåten.

Bildene av den overlessede båten som beveger seg i sneglefart mot Utøya mens Breivik fortsetter sitt drapsraid, har siden blitt beskrevet som et smertelig syn av politiet.

Båten havarerte senere på gunn av vann i bensinen, antakelig fordi båten lå så lavt at også motoren kom ned i vannet.

To sivile båteiere i Tyrifjorden, som bl sendt mot Storøya av den 31 år gamle politibetjenten som vitnet i Oslo tingrett tidligere i dag, kommer imidlertid beredskapstroppen til unnsetning.

- Prioriterte ikke plaster Gåsbakk går i land sammen med Delta på Utøya, og blir den som kaster seg over Anders Behring Breivik og setter på ham håndjern.

Gåsbakk forklarte retten at noe av det første Breivik ba ham om, var et plaster til fingeren.

- Jeg sa til ham at det er ikke noe vi prioriterer akkurat nå.

- For meg oppførte han seg helt kaldt og rolig hele veien. Han var ikke tungpustet på noen måte. Han rapporterte som en soldat, og ga oss korte, konkrete meldinger.

Gåsbakk skjønte snart at oppdraget på Utøya ville bli vanskelig:

- Jeg så frykten i øynene på ungdommene når jeg kom mot dem. Da skjønte jeg at det ville bli et krevende oppdrag. Tryggheten min uniform skulle skape, eksisterte ikke lenger.

SIVILE BÅTER: To båter, rekvirert fra sivile båteiere midtfjors, tok til slutt politiet fram til Utøya klokken 18.24 22. juli.
SIVILE BÅTER: To båter, rekvirert fra sivile båteiere midtfjors, tok til slutt politiet fram til Utøya klokken 18.24 22. juli. Vis mer