Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stein Vatne satt fri av geriljaen i Colombia

Nordmannen Stein Vatne (47) er satt fri av geriljaen i Colombia, opplyser Utenriksdepartementet. Alt står bra til med mannen som ble kidnappet 21. februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha vært i fangenskap i nær åtte måneder, ble Stein Vatne fra Bergen igjen en fri mann rundt midnatt natt til søndag - norsk tid. Vatne har blitt holdt fanget av geriljagruppen Ejercito de Liberacion Nacional (ELN) i Colombia. Dette er den nest største geriljagruppen i Colombia.

  - Han ble overlevert til det internasjonale Røde Kors av geriljaen i Medellin-området i Bogota, som er kjent sted for narkotika-omsetning. Alt står etter forholdene bra til med Vatne, sier pressetalsmann Ingvard Havnen i Utenriksdepartementet til NTB.

Ensidig kost

I et intervju med TV2-nyhetene i kveld sier Vatne at han ikke ble utsatt for noen form for vold under fangenskapet. Men han bodde kummerlig, og maten var ensidig.

- Jeg bodde for det meste under et plastdekke. maten var stort sett ris og bønner. Det jeg savnet mest var et bad, sier han.

  Stein Vatne ble kidnappet utenfor Medellin, da han var på vei i bil fra Colombia til Ecuador. Der ventet hans ecuadorianske kone Janet og datteren Carmen sammen med Vatnes foreldre, som da var på besøk.

  I dag morges fikk foreldrene den gledelige meldingen om at han var satt fri, i en telefonsamtale med utenriksminister Knut Vollebæk som uttrykte stor glede over frigivelsen av Vatne.

I Bogota

Etter at Vatne ble overlevert til Røde Kors, ble han møtt av UDs Tom Tyrihjell og representanter fra Vatnes arbeidsgiver, det svenske storkonsernet Skanska i jungelen.

  - Følget kom til Bogota tidlig søndag morgen - norsk tid. Stein Vatne skal gjennomgå en del medisinske undersøkelser i Bogota, men jeg vet ikke hvor han skal videre, sier Havnen til NTB.

  Mye kan tyde på at Vatne vil reise hjem til sin kone i Ecuador, før han reiser hjem til foreldrene i Lindås utenfor Bergen.

  Den norske diplomaten Tom Tyrihjell har arbeidet på full tid med bortføringssaken siden i sommer. Han har tidligere vært stasjonert i Latin-Amerika, snakker flytende spansk og kjenner forholdene godt.

Mange kidnappinger

Det har vært mange kidnappinger i Colombia den siste tiden.

  - Motivene for kidnappingen av Stein Vatne vil jeg ikke spekulere i. Vi vet ikke hvor han har vært hele tiden, men det er nærliggende å tro at han har vært i nærheten av Medellin-området. Forløpig har vi ikke hatt omfattende samtaler med Vatne, sier Havnen.

  Han opplyser at det er blitt nedlagt en omfattende innsats fra norske myndigheters side i samarbeid med Skanska.

  - Vi har brukt alle tilgjengelige kontakter og kanaler for å øve press på geriljaen for å sette Vatne fri, sier Havnen.

Samlet press

- Hva var det som gjorde at Vatne ble satt fri?

  - Det er vanskelig å spekulere i. Vi tror at det er det samlede presset som har ført til løslatelsen. Vi har blant annet vært i kontakt colombianske myndigheter, tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal tok opp saken med sin kollega fra Colombia under FNs generalforsamling i New York i høst. I tillegg har vi kontaktet internasjonale Røde Kors, colombianske organisasjoner, Daniel Ortega og to fengslede ELN-ledere i Colombia for å formidle vårt budskap, sier Havnen.

Krav?

Norske myndigheter har særlig vektlagt Norges humanitære engasjement og den rolle Norge har spilt for å få til fred og forsoning i internasjonale konflikter.

  - Ble det stilt krav fra geriljaen for å løslate Vatne?

  - Ikke i forhold til oss, men detaljene i kontaktene med Skanska kjenner ikke jeg, sier Havnen.

NTB

ENDELIG FRI: Nordmannen Stein vatne er enelig fri - etter å ha vært fange hos columbiansk gerilja i nesten åtte måneder.
Hele Norges coronakart