KJEMPER FOR ERSTATNING: Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, fikk Steinar Hestad (53) (i midten) varig hukommelsestap. Nå saksøker han staten. I forgrunnen Pasientskadenemndas advokat, Håvard Solberg, og Hestads advokat, Hans Kristian Sandgrind (t.h.). Foto: Bjørn Langsem
KJEMPER FOR ERSTATNING: Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, fikk Steinar Hestad (53) (i midten) varig hukommelsestap. Nå saksøker han staten. I forgrunnen Pasientskadenemndas advokat, Håvard Solberg, og Hestads advokat, Hans Kristian Sandgrind (t.h.). Foto: Bjørn LangsemVis mer

Steinar (53) og 63 andre er blitt nektet erstatning etter elektrosjokk-skader

Har mistet alle minner. Nå kjemper han mot staten i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han har utviklet minnesvikt 20-25 år tilbake i tid etter behandling med elektrosjokk, uttalte Steinar Hestads advokat Hans Kristian Sandgrind i sitt innledningsforedrag i Oslo tingett onsdag denne uka.

53-åringen kan ikke huske at han giftet seg med kona Monica Ørbakk Hestad (40). Oppveksten til barna er også slettet fra minnet, skrev Dagbladet 4. mai.

Hestad er blant 64 personer som har fått avslag av Norsk pasientskadeerstatning (NPE) på krav om erstatning etter elektrosjokkbehandling innen psykisk helsevern i perioden 2005-2014, viser tall fra NPE.

Av 72 elektrosjokkpasienter som har søkt om erstatning i perioden, er det bare åtte som har fått medhold.

Totalt har NPE utbetalt 2,8 millioner kroner i erstatning etter elektrosjokkbehandling.

Hukommelsestap I avslagssakene har NPE funnet at det ikke er årsakssammenheng mellom plagene og behandlingen, og at kortvarig hukommelsestap er en kjent komplikasjon som pasienten må akseptere. Videre mener NPE at det i avslagssakene har vært godt grunnlag for behandlingen og at gjennomføringen av behandlingen har vært innenfor vanlig medisinsk praksis.

I de åtte medholdssakene har pasientene fått medhold i at de har fått varig omfattende hukommelsestap, noen har fått tannskader og en har fått blodpropp og skulle ikke fått behandlingen på grunn av for høyt blodtrykk, opplyser NPE.
 
Steinar Hestad  håper retten kommer til at han skal ha erstating for skadene han mener elektrosjokkbehandlingen (ECT) i helsevesenet har påført ham.

Konstant hodepine I sin forklaring i tingretten onsdag fortalte Hestad om den konstante hodepinen som gjør at han, etter endt arbeidsdag, ikke har noe særlig med krefter igjen.

- Jeg får ikke brukt tida mi, sier 53-åringen.

Og han fortalte om hukommelsen som har sviktet ham. Han husker ikke noe fra behandlingen og tida på sykehus. Og det som verre er: Han husker viktige hendelser i familielivet, som bryllup og konfirmasjon.

- Det er leit. Hukommelsen er den du faktisk er. Den du er og den du har vært. Livet består av minner, sier Hestad.

1987 53-åringen fortalte at han er far til fire. Hans eldste ble født i 1984. Hestad sier han bare husker de to, tre første åra av sønnens liv. Oppveksten til de andre barna er helt borte fra minnet.

Yrkessjåføren husker godt da han fikk en splitter ny lastebil å kjøre i 1984. Han vet at han også fikk en ny lastebil i 1987, men der er hukommelsen blank.

- Jeg husker ikke noe etter 1987. Det er helt tomt. Jeg greier ikke å få tak i det, sier Hestad.

Avviser sammenheng Advokat Håvard Solberg er prosessfullmektig for Pasientskadenemnda i tingretten.

I sitt innledningsforedrag onsdag avviste han at det er årsakssammenheng mellom ECT-behandlingen og Steinar Hestads plager, og viste til flere sakkydige som støtter statens syn.

Solberg gjorde det også klart at det vil være hodepinen, og ikke hukommelsestapet, som eventuelt vil kunne gi Hestad erstatning, dersom retten kommer til at det er årsakssammenheng.