Steinar Mediaas (67) tapte - må betale NRK 50 000

Oslo byfogdembete avviser krav om jobb til 70 år.

KRAV AVVIST:  NRK tidligere økonomikommentator Steinar Mediaas tapte kravet ovefor NRK om å bli gjenintatt i jobben til han fyller 70 år. Han ble 67 år 2. desember i fjor. Her i jobbrolle utenfor NRK - som generalsekretær i Seniorsaken i 2005. Arkivfoto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET.

Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
KRAV AVVIST: NRK tidligere økonomikommentator Steinar Mediaas tapte kravet ovefor NRK om å bli gjenintatt i jobben til han fyller 70 år. Han ble 67 år 2. desember i fjor. Her i jobbrolle utenfor NRK - som generalsekretær i Seniorsaken i 2005. Arkivfoto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den profilerte NRK-medarbeideren Steinar Mediaas (67) har ikke fått medhold i sitt krav om en rettslig forføyning som pålegger NRK å la han beholde jobben til han fyller 70.

I en kjennelse fra Oslo byfogdembete i dag må den kjente økonomikommentatoren derimot betale NRK 50 000 kroner i saksomkostninger innen to uker.

NRKs samlede saksomkostninger i denne arbeidstvistsaken er bokført til 142 025 kroner, men Oslo bygdembete har redusert beløpet.

Feil framgangsmåte
Steinar Mediaas fylte 67 år 2. desember i fjor.

Dommer Tove Merete Voldbæk skriver i kjennelsen at avvisningen av kravet om en forføyning - det vil si at NRK måtte tatt inn Mediaas i jobb igjen umiddelbart - ikke avskjærer muligheten for at han kan gå til søksmål mot sin gamle arbeidsgiver.

Dommeren skriver at en forføyning mot arbeidsgiveren ikke er måten å løse en sak av så prinsipielle interesse som denne.

Kritikk mot NRK og Mediaas Hun kritiserer Mediaas for ikke å ha brukt andre framgangsmåter for å fremme sitt ønske og krav, så lenge han fikk et skriftlig varsel fra NRK 3. juli i fjor om at arbeidsforholdet ville opphøre ved fylte 67 år.

Mediaas har klaget arbeidsgiveren inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet. Ombudet konkluderer med at NRK har aldersdiskriminert Mediaas, men avgjørelsen er ikke juridisk bindende.

Derfor gikk han byfogden for å bli i stillingen til jobben inntil saken har fått en en rettskraftig avgjørelse.

NRK får også kritikk for ikke å ha behandlet klager og forslag fra Steinar Mediaas på en tilbørlig måte. Hvis han har fått svar, har de i beste fall komemt svært seint. 

- Byfogden viker unna poenget Mediaas' advokat Erik Råd Herlofsen mener kjennelsen både er feig og merkelig.

Dette skriver han til Dagbladet i en kommentar til kjennelsen:

- Oslo byfogdembete har dessverre valgt å «hoppe over gjerdet der det er lavest» uten i det hele tatt å vurdere «hovedkravet»: altså spørsmålet om aldersgrensen er lovlig.

- Retten mener Mediaas burde gått til domstolene tidligere, og at det er mer belastende for NRK om han kommer tilbake før en endelig rettsavgjørelse foreligger enn det er for Mediaas å stå uten jobb i en periode.

- Etter min oppfatning er dette en merkelig begrunnelse all den tid NRK har gutt uttrykk for at de er veldig fornøyd med Mediaas arbeidsprestasjoner. Og lovgiver har lagt opp til opp til at en klage til Likestillings- og diskrimineringsombudet er en alternativ veie å gå framfor søksmål, skriver Råd Herlofsen.

Steinar Mediaas har vært ansatt i NRK i alt 28 år siden 1976. En periode jobbet han utenfor «Det hvite hus» på Marienlyst - som generalsekretær i Seniorsaken. Siste gang han ble fast ansatt var i 2006.

- NRK ville unngå støy NRK har praktisert at medarbeidere ansatt før 1. januar 1992 skal kunne få mulighet til å jobbe fram til fylte 70 år.

- Regelverket er ikke konsekvent praktisert. Det opplyses at av 15 personer som omfattes av 67-årsgrensen, fikk 9 tilbud om å jobbe lenger. Det bestrides at det skyldes at de har særlig kompetanse.

- Årsaken var derimot at det ble støy i sakene, og at NRK derfor kom til enighet om at den ansatte likevel fikk fortsette i stillingen. Regelverket er heller ikke tilstrekkelig kommunisert av NRK, heter det i kjennelsen fra Oslo byfogdembete.

Støyen er iallefall ikke uteblitt ved å unnlate å gi Steinar Mediaas 70-årstilbud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer