Skredet i Gjerdrum

Steinar varslet i 2008 - fikk rett

Hydrolog Steinar Myrabø slo alarm om forholdene ved Tistilbekken allerede i 2008. Nå pekes bekken ut som en årsak til kvikkleireskredet som tok ti menneskeliv.

SLO ALARM: Hydrolog Steinar Myrabø slo alarm og mente utbyggingen i Gjerdrum burde stanses, bildene hans viser hvorfor. Bilder: Steinar Myrabø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gjerdrum-utvalget har konkludert med at erosjon i Tistilbekken har vært den utløsende årsaken til raset i Gjerdrum natt til 30. desember i fjor.

Det pekes også på dårlig og manglende sikring langt tilbake i tid.

«At skredet gikk i desember 2020, er et resultat av at erosjon i Tistilbekken gjennom flere år hadde forverret en allerede dårlig stabilitet i skråningen vest for Holmen. Dette skapte en situasjon der skråningen ikke lenger var robust nok til å tåle virkningen av den våte høsten og førjulsvinteren i 2020», heter det i rapporten.

Kvikkleireskredet på Ask i Gjerdrum kostet ti menneskeliv, og ga enorme materielle skader.

Overvann og erosjon i den aktuelle bekken, som renner ned gjennom boligområdet og golfbanen, har vært et hett tema i jakten på årsaker til skredet.

Varslet

Dagbladet har tidligere skrevet om varslene om overvanns- og erosjonsproblemene omkring Tistilbekken allerede fra 2008. Da dro hydrolog Steinar Myrabø på befaring i skredområdet i Gjerdrum.

Myrabø var da leder i lokallaget av Naturvernforbundet og ansatt som sjefingeniør og hydrolog i Jernbaneverket. Spesialfeltet hans var, og er, avrenning og overvannshåndtering i forbindelse ved utbygginger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer