Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steinfeld hyller Pavlovskij: - Har vært en strålende ambassadør i en vanskelig tid

Historiker og mangeårig NRK-korrespondent i Russland synes det er leit at Pavlovskij kalles hjem.

GÅR AV: Russlands ambassadør i Norge, Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij, fotografert i den russiske ambassaden i Oslo. Nå er det klart at han er ferdig med sin tjeneste i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GÅR AV: Russlands ambassadør i Norge, Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij, fotografert i den russiske ambassaden i Oslo. Nå er det klart at han er ferdig med sin tjeneste i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det kjent at Russlands ambassadør i Norge, Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij, kalles hjem av president Vladimir Putin. 

Det skal ifølge Utenriksdepartementet og ambassaden ikke ha noe med det iskalde forholdet mellom Norge og Russland å gjøre.

Hans-Wilhelm Steinfeld, tidligere NRK-korrespondent i Russland og historiker, tror heller ikke det er noen dramatikk bak hjemkallelsen.

- Jeg kan ikke tenke meg at han skal være hjemkalt for andre grunner enn at perioden hans er over, sier Steinfeld, som kjenner ambassadøren personlig og har felles venner med ham.

Vanlig Det vanlige er at ambassadører jobber i et land i fem år før de skiftes ut med nye. Pavlovskij har jobbet i Norge siden 2010, da han avløste Sergej Andrejev.

Siden Pavlovskij startet i 2010 har temperaturen i det diplomatiske forholdet mellom Norge og Russland isnet betydelig.

I 2014 ble ambassadøren kalt inn på teppet til Utenriksdepartementet, i etterkant av det russiske inntoget på Krim-halvøya.

I fjor måtte han svare på ny, etter at Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin besøkte Svalbard til tross for at han var nektet
innreise til Norge.

- Beklagelig Utenriksdepartementet understreker imidlertid at deres forhold til Pavlovskij har vært godt. Steinfeld synes det er leit at han slutter.

- Pavlovskij har vært en strålende ambassadør i en vanskelig tid, han kjenner Norge godt, har stor sympati, og har overfor meg gitt uttrykk for at han liker seg godt i Norge, sier Steinfeldt.

Han er full av lovord om ambassadøren. Blant annet trekker NRK-journalisten fram Pavlovskijs evne til å komme med gode politiske analyser.

Et eksempel kom ifølge Steinfeld på en konferanse i Kirkenes i fjor, da ambassadøren ga uttrykk for at isfrontene mellom Norge og Russland var forbigående:

- Da sa han at når denne kalde krigen er over trodde han at det vil ta veldig kort tid før Norge og Russland har fått gjennopprettet det gode tosidige samarbeidet, sier Steinfeldt. 

I fjor skrev Pavlovskij også en aviskronikk i Aftenposten om andre verdenskrigs betydning for forholdet mellom de to landene.

- Sann venn av Norge - Han er en liberal ambassadør og sånn sett et «barn» av den postsovjetiske perioden. Han var en ung mann for 25 år siden da Sovjetunionen gikk i oppløsning, og mitt inntrykk er at han har et veldig jordnært forhold til tilstanden  i Russland, sier Steinfeld.

Han omtaler Pavlovskij som en sann Norgesvenn, og tror han har bidratt til å bedre forholdet mellom Norge og Russland.

Blant annet skal ambassadøren, som beskrives som lite byråkratisk og menneskelig, ha vært imponert over norske politikere:

- Jeg er helt sikker på at han har snakket veldig pent om et par sentrale sider av norske politikere. For noen år siden lagde russisk tv en egen dokumentar om Michael Tetzchner fordi han reiste med t-banen hver dag.  Pavlovskij er også imponert over den litt «dagligdagse» formen på de som styrer Norge, sier Steinfeld.

- Hvilke egenskaper er viktige når en ny ambassadør skal utnevnes til Norge?

- Akkurat det Pavlovskij hadde: Realisme i sine vurderinger. Jo vanskeligere tidene er, jo større realisme må diplomatene ha, sier Steinfeld. 

Beklagelig:  Hans- Wilhelm Steinfeld synes det er leit at Pavlovskij slutter.  Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
Beklagelig: Hans- Wilhelm Steinfeld synes det er leit at Pavlovskij slutter. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart