Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steinfeld i full Russland-krangel: - Du hevet din kjeft for høyt der, gutten min

Høy temperatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var høy temperatur i studio da Dagbladet i dag markerte at det er fem år siden Den arabiske våren og borgerkrigen i Syria brøt ut. På tampen av TV-sendinga var flyktningsituasjonen på grenseovergangen Storskog mellom Norge og Russland tema.

Da gikk det ei kule varmt mellom Russland-ekspert og tidligere NRK-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld og forsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt.

Kildekrangel Steinfeld og forsker Rowe var grunnleggende uenige i historien om hvordan de om lag 5000 flyktningene som kom til Norge over Storskog og gjennom Russland i fjor, kom seg dit.

Mens Steinfeld poengterte at det var to grensestasjoner på russisk side som enkelt kunne stoppe disse menneskene hvis de ønsket det, mente Rowe at det ikke var noen holdepunkter for å beskylde Russland for å sluse flyktninger til Norge - slik det ble gjort i media tidligere i år.

Krangelen sto da på hvilke kilder den rutinerte utenriksjournalisten Steinfeld og forskeren Rowe bruker for å belegge sine påstander.

- Jeg snakket nå! Så begynner munnhuggeriet.

- Jeg snakker om påstander som har blitt fremmet. Ikke nødvendigvis av deg, Steinfeld ...

- Jeg er også historiker og jeg er kildekritisk ...

- Et øyeblikk!! Jeg snakket nå, utbryter Rowe, før han konkluderer med at han ikke vil svare på spørsmål fra Steinfeld som ikke er programleder.

«Konfidensielle kilder» Videre fortsetter diskusjonen rundt hvem som har snakket med hvilke kilder, og hvem som har hva slags innsikt i den betente Storskog-situasjonen.

- Jeg mener jo også at jeg forholder meg ganske aktivt til Ottar Dahls prinsipper om kildekritikk. Der er nok ikke Steinfeld og jeg enige. Jeg biter meg merke i at Steinfeld, som andre som har fremmet disse teoriene, henviser til såkalte konfidensielle kilder. Som kildekritisk person er jeg nødt til å forholde meg til de kildene som faktisk foreligger, sier Rowe.

Han sier videre at det vil være naivt av ham å ta Steinfeld på ordet, og at Rowe ikke har noe grunnlag for å verifisere det Rowe kaller Steinfelds «konfidensielle kilder».

- Jeg har snakket med ansatte hos den norske grensekomissæren som har observert og har vært i dette samarbeidet i mange år, sier han.

Siste ord Steinfeld på sin side er ikke imponert. Han forteller så om hvordan han har vært i kontakt med en rekke høytstående personer i det russiske systemet under sin tid som Moskva-korrespondent for NRK.

- Så mine kilder lyver?, slår Rowe fast.

- Jeg blir ikke fjetret av at du siterer folk på tjenestemannsnivå, kontrer Steinfeld.

Programleder Peder Ottosen forsøker å roe gemyttene med å si at begge de to ekspertene har fått siste ord, men Steinfeld ville ikke helt slippe taket.

- Du hevet din kjeft for høyt der, gutten min, var siste ord fra den tidligere NRK-korrespondenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!