Steinfelds svar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ljubisa Rajic, Budapest, 22.12.99:
Jeg leste din anmeldelse i Dag og Tid:
Hvis du av denne boken og analysen klarer å lese ut nesegrus beundring for NATOs krigføring, så leser du med skylapper à la Svein Mønneslands {ndash} bare med motsatt fortegn på din synsingsbaserte horisont!
For det første er du qua anmelder susende inhabil; for det andre er synsingen og insinuasjonene dine grenseløse og uakademiske: Du skriver som du har egne observasjonsbaserte kunnskaper på Kosovo-krigen inne fra Kosovo, under krigen: Meg bekjent befant du deg i Beograd og glodde på Dnevnik! Du skriver som om du var på jordet ved Blace: Sorry Pal, du er på et annet jorde i det spørsmålet!
Du tillot deg under din subjektive krigsdagbokperiode i Dagbladet i vår å insinuere at vestlig presse fant det opportunt å fokusere på massegravene i Kosovo: Da stiller du deg i samme strutseposisjon som dem som «ikke visste» under Hitler-Tyskland!
La meg gi deg ett råd: Siden du tillater deg å synse så mye om andre, stikk finger'n litt i jorden og lytt litt til hvordan dine kolleger ved UiO {ndash} ikke minst på Nordisk institutt - ser på deg og dine skriverier etter din krigsdagbok: Du var jo selv aktør i propagandakrigen! Jeg sier ikke at det i seg selv er klanderverdig, men det stiller klare grenser for din habilitet i andre sammenhenger.
Du minner meg om den typiske sovjet-akademiker fra Bresjnev-generasjonen: Arrogant raljerende om detaljer og like arrogant fortiende om de vesentlige ting.
Hva ellers analysen av de postkommunistiske, sosiologiske prosesser i Øst-Europa, så tror jeg ikke du har særlig mye å bidra med: Du er filolog.
Filleproletariseringsprosessene er omfattende overalt i øst - det tror jeg ikke jeg behøver å fremsette til diskusjon med noen, heller ikke deg!
Forøvrig har krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia innstilt arbeidet med å åpne flere massegraver for vinteren: 2000 myrdete albanere er funnet - det dobbelte forventes å bli funnet i Kosovo!
Jeg vet ikke hva som ledet dine motiver til den type anmeldelse du har skrevet: Det forstyrrer meg at du i likhet med Svein Mønnesland ikke klarer å lese bokens hovedbudskap på alvor, - eventuelt kritisere det på alvor: dette med at oppløsningstendensene i den postkommunistiske perioden skapte nye forutsetninger for at gammel brutalitet gjentok seg til tross for bedret utdannelses- og kunnskapsnivå!
At vi to ikke liker de samme bøkene, min herre, gjør deg knapt til egnet dommer for hva som er akademisk. Jesus Kristus, mann, {ndash} ser du ikke noen grunn til ydmykhet hensett til din egen objektive situasjon? Det er greit å debattere, det er greit å krangle, skriftlig som muntlig. Men du har svært liten ære av ditt uredelige forsøk på å forvalte den akademiske sannhet i disse spørsmålene. For du er susende subjektiv, Rajic!
Din selvovervurderende evne overgås bare av din evne til å nedvurdere andre.
Hans-Wilhelm Steinfeld, historiker, cand.philol.