Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidslivskriminalitet:

Steinleggerbandene var nesten helt borte i 2016: Nå er de tilbake

- Takk nei hvis de kommer på døra, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen.

SLAVEARBEID: Steinleggerbandene, som har herjet hver sommer i Norge, er igjen tilbake og tilbyr sine tjenester, opplyser Skatteetaten. Her fra en aksjon i 2013, der politiet fant rumenske slavearbeidere som arbeidet i oppkjørselen til en mangemillionær på Oslo Vest. Overfor Dagbladet oppga de at de jobbet for 40-50 kroner timen, 10-12 timer hver dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SLAVEARBEID: Steinleggerbandene, som har herjet hver sommer i Norge, er igjen tilbake og tilbyr sine tjenester, opplyser Skatteetaten. Her fra en aksjon i 2013, der politiet fant rumenske slavearbeidere som arbeidet i oppkjørselen til en mangemillionær på Oslo Vest. Overfor Dagbladet oppga de at de jobbet for 40-50 kroner timen, 10-12 timer hver dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren 2013 kjørte norske myndigheter en storoffensiv mot de utenlandske steinleggerbandene som kommer til Norge hvert år.

I en serie artikler dokumenterte Dagbladet hvordan steinleggere fra travellers-miljøet tjener titalls millioner i Norge årlig. De jobber svart, har underbetalte arbeidere, driver med menneskehandel, trusler, vold, slaveri, barnearbeid og er involvert i ulovlig krypskyting av neshorn.

Hvert år har de hovedsakelig irske og britiske steinleggerne kommet tilbake. Med en gang snøen smelter, har bandene dukket opp og tilbudt sine tjenester til nordmenn.

- Det er et sikkert vårtegn. Like sikkert som at trekkfuglene kommer tilbake, sier Jan-Egil Kristiansen, leder for skattekrimenheten i Skatt Øst.

Men i fjor var det nesten helt dødt på Østlandet.

- Vi lurte på hva i all verden som skjedde i fjor. Det kan ha en sammenheng med at det har vært stor oppmerksomhet rundt det, og at mange har blitt tatt, sier Kristiansen.

STORAKSJON: Politiet og Arbeidstilsynet gikk til stor aksjon og pågrep åtte personer i Bergen og Førde i april 2016. Dette var en av de få steinleggerbandene som ble registrert av Skatteetaten i 2016. I 2017 har Skatteetaten mottatt betydelig flere henvendelser om kriminelle steinleggere. Foto: Tverretatlig enhet mot Arbeidsmarkedskriminalitet i Hordaland
STORAKSJON: Politiet og Arbeidstilsynet gikk til stor aksjon og pågrep åtte personer i Bergen og Førde i april 2016. Dette var en av de få steinleggerbandene som ble registrert av Skatteetaten i 2016. I 2017 har Skatteetaten mottatt betydelig flere henvendelser om kriminelle steinleggere. Foto: Tverretatlig enhet mot Arbeidsmarkedskriminalitet i Hordaland Vis mer

Tilbake

Fjoråret var dessverre bare et avvik fra det som har blitt en veletablert norm, viser det seg nå. Politiet og skatteetaten har igjen fått flere titalls meldinger om at irske og britiske steinleggere tilbyr sine tjenester ved å gå fra dør til dør eller å dele ut flyers til nordmenn.

I år har de også gått over til å tilby andre tjenester som taktekking og vask av hus, i tillegg til asfalt- og steinlegging.

De første meldingene begynte å komme inn i starten av mars, og politiet har fått inn rundt 20 meldinger bare i Østfold, i tillegg til flere tilfeller i Follo, Bærum og Romerike.

De forsøker ofte å fremstå som østeuropeiske arbeidere, selv om de egentlig er irer eller briter.

- Det er veldig vanlig med østeuropeere i privatmarkedet. De prøver å late som de er det, for å skjule at de egentlig er travellers, sier Kristiansen.

I tillegg til å prøve å fremstå som østeuropeere, utnytter de mange østeuropeere når jobben først skal utføres. De organiserer virksomheten og selger oppdragene, så utføres jobben av østeuropeere. De blir ofte grovt underbetalt.

Faresignaler

Traveller-miljøet reiser fra dør til dør og tilbyr sine tjenester til svært lave priser, og er ofte veldig bastante på at oppdraget skal betales kontant.

- Hvis du betaler kontant eller blir sterkt oppfordret til å betale kontant, så er det en veldig sterk indikasjon på at dette er svart, sier Kristiansen.

Men betaling via bankkonto er heller ingen garanti for at personene du gir oppdraget til ikke er travellers.

- De ber ikke alltid om kontant betaling, noen ganger ber de om betaling over bankkonto. Da forsvinner pengene ofte umiddelbart ut av kontoen til andre kontoer i Irland eller England, sier Kristiansen.

- Takk nei

Takker du ja når tilbudet melder seg, kan du selv være med på å finansiere menneskehandel, barnearbeid, vold, slaveri og krypskyting av neshorn. I beste fall finansierer du luksuslivet steinleggerne lever.

Du kan også selv bli straffet hvis du ansetter disse personene for å spare noen kroner, og godtar kontant betaling og at det ikke er kontrakter inne i bildet.

- Vi anmeldte tre kunder for slike forhold i fjor. I noen av tilfellene har de også blitt lurt av steinleggerne, som ikke har gjort arbeidet skikkelig, sier Kristiansen.

TAKK NEI: Jan-Egil Kristiansen, sjef for skattekrimenheten i Skatt Øst, oppfordrer folk om å takke nei hvis det kommer folk på døra og tilbyr seg å utføre arbeid for en billig penge. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TAKK NEI: Jan-Egil Kristiansen, sjef for skattekrimenheten i Skatt Øst, oppfordrer folk om å takke nei hvis det kommer folk på døra og tilbyr seg å utføre arbeid for en billig penge. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Tidligere har Kristiansen selv gått ut og sagt at det ikke nytter å skylde på at man ikke vet.

Skattekrimsjefen har et klart råd hvis det banker på døra:

- Hvis de kommer på døra, bare takk nei.

- Man kan selv bli lurt, og ikke minst så er dette svart arbeid og samfunnsskadelig virksomhet. Det er et marked så lenge noen kjøper tjenestene, og det er ødeleggende for de som prøver å drive seriøst. Takk nei, og betal aldri kontant, oppfordrer han.

Kristiansen har troen på at de skal klare å stanse dem i år også, men sier at de er avhengige av befolkningens hjelp.

- Hvis man observerer disse firmaene eller de kommer på døra, meld ifra til politiet, Skatteetaten eller Arbeidstilsynet, slik at for eksempel a-krimsenteret i Oslo kan rykke ut. Hvis man sier ifra, så kan vi komme ut der de er og få stanset dem. Vi er nesten nødt til å være der de er for å få stanset pengestrømmen, sier han.