Steinleggerbossene sov i statsrådenes hule

Steinleggernes slaver dyttes inn i trange campingvogner uten dusj og mat. Sjefene sov i statsrådenes reservebolig, og parkerte på livvaktenes parkeringsplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontrasten mellom sjef og slave er stor når steinleggerne skal finne bolig.

Slavearbeiderne bor ofte i trange campingvogner, flere forteller om et liv uten vaskemuligheter og skikkelig mat. Flere fasjonable hoteller har hatt besøk av steinleggerbossene i sommen.

Statsrådenes reservebolig Flere steinleggersjefer har valgt å ta inn på statsrådenes favoritthotell - Frogner House Apartments på Bislett. Der har både finansminister Sigbjørn Johnsen og andre statsråder også nylig holdt hus.

- I en periode har Sigbjørn Johnsens pendlerbolig vært under oppussing og da har statsråden fått tildelt en leilighet i Frydenlundgata 2, opplyser Runar Malkenes, finansministerens kommunikasjonssjef, til Dagbladet.

- Flere statsråder og statssekretærer bodde i Frydenlundgata 2 i perioden mars 2012 til mars 2013, opplyser Arvid Samland, kommunikasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor.

RESERVERT: Her står steinleggerbilen, registrert i Irland, på politiets parkeringsplass. Foto: Privat
RESERVERT: Her står steinleggerbilen, registrert i Irland, på politiets parkeringsplass. Foto: Privat Vis mer

Steinleggere har også parkert på plassene som er reservert for politiets tjenestebiler. Dagbladet får bekreftet at disse har vært brukt både av statsrådenes livvakter fra PST, og regjeringens bileskorte.

- Kom dere vekk! Da Dagbladet selv reiste til Frydenlunds gate påtraff vi en ire på vei til sin Isuzu pickup, som sto parkert utenfor leilighetshotellet. Han var ikke interessert i å snakke med Dagbladet.

- Jeg driver ikke med asfalt, sier mannen.

- Men med stein?

- Jeg driver ikke med stein.

STATSRÅDENES FAVORITT: Her hos Frogner House Apartments på Bislett har både finansministeren og andre fra regjeringsapparatet bodd i flere måneder. Der har også flere steinleggere holdt hus. En av steinleggernes bil står i forgrunnen. Foto: Øistein Norum Monsen
STATSRÅDENES FAVORITT: Her hos Frogner House Apartments på Bislett har både finansministeren og andre fra regjeringsapparatet bodd i flere måneder. Der har også flere steinleggere holdt hus. En av steinleggernes bil står i forgrunnen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Dagbladet peker da på reklamebrosjyrene for steinlegging som ligger i bildøra. Da sier mannen:

- Kom deg vekk fra bilen min!

Kastet ut Arne Bertelsen, daglig leder hos Frogner House Apartments, opplyser at irene nå er kastet ut.

- De leide seg inn som privatpersoner, men da vi så det som sto om dem i Dagbladet kastet vi dem ut umiddelbart. Det var to eller tre leiligheter, totalt seks personer, sier Bertelsen.

Han vil ikke si hva irene betalte, men leilighetshotellet skal koste omkring 1500,- pr. natt. Ifølge Bertelsen benyttet irene ikke de samme leilighetene som regjeringsmedlemmene har sovet i.

TRANGT: I disse campingvognene bodde det flere østeuropeiske arbeidere. Ingen av arbeiderne ville la seg avbilde av Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRANGT: I disse campingvognene bodde det flere østeuropeiske arbeidere. Ingen av arbeiderne ville la seg avbilde av Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det gikk stille og rolig for seg da vi kastet dem ut, de skjønte vel at det ikke var noe å snakke om.

Luksus Også fasjonable Lysebu hotell i Holmenkollåsen har fått besøk av steinleggerne i sommer.

- Vi hadde en mistanke om at noen gjester var omreisende travellers. De leide seg to rom, betalte cash på forhånd og utvidet oppholdet underveis. Bare det gjør at man blir litt mistenksom, sier daglig leder Alida Vedelden ved Lysebu til Dagbladet.

Hun sier hun da sendte en e-post til politiet for å si ifra.

- Det var også folk som sov i biler på parkeringsplassen. Det tok vi opp med han som jeg regnet med var sjefen, og han fikk dem til å slutte å sove på parkeringsplassen. Nå har vi kastet ut alle sammen, sier Vedelden.

Kummerlig Kontrasten til arbeidernes boliger er stor. Ringerikes blad skrev nylig om 11 rumenske arbeidere bosatt i samme campingvogn, og en steinleggercamp i Larvik ble nylig stengt på grunn av helsefare. Dagbladet har vært i kontakt med flere arbeidere i Oslo-området.

Steinleggerbossene sov i statsrådenes hule

En av arbeiderne slapp Dagbladet inn i campingvogna si, mot at vi ikke trykket bilder som kunne identifisere ham eller vogna.

Rommet er knøttlite og lukter harsk svette. Arbeideren viser fram en pakke våtservietter som utgjør hele renholdstilbudet.

- Jeg får 500 kroner for å jobbet fra 06 til 20 om kvelden. Hvis det ikke er noe jobb får jeg ingenting, forteller han.

Tre sammen En annen rumensk arbeider, som har jobbet for under 40 kroner timen for et irsk steinleggerfirma, forteller at han og to kollegaer sammen bor i en campingvogn på en parkeringsplass på Oslo Vest.

- Vi bor i en campingvogn, vi tre sammen, sier mannen.

BOT: Denne irskregistrerte pickupen hadde fått parkeringsbot. Foto: Privat
BOT: Denne irskregistrerte pickupen hadde fått parkeringsbot. Foto: Privat Vis mer

- Hvor bor arbeidslederen din?

- Sjefen bor på hotell.

BOT: Det hadde også denne, som annonserte at den tilhørte en «Steinlegging Expert» på siden av bilen. Foto: Privat
BOT: Det hadde også denne, som annonserte at den tilhørte en «Steinlegging Expert» på siden av bilen. Foto: Privat Vis mer