Steinleggere kidnappet sønnen og kona til to kunder

Kripos om omreisende steinleggere: - Truer, presser kunder, holder slaver og driver organisert kriminalitet.

VISTE FINGER'N: Steinleggerne har jobbet - for en stor del under radaren - i Norge i flere år. Denne steinleggeren var ikke begeistret da han i 2008 ble utvist fra Norge. Foto: Helge Hundeide / NRK
VISTE FINGER'N: Steinleggerne har jobbet - for en stor del under radaren - i Norge i flere år. Denne steinleggeren var ikke begeistret da han i 2008 ble utvist fra Norge. Foto: Helge Hundeide / NRKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis man kjøper tjenester av disse miljøene risikerer man å ende opp i de kriminelles klør, sier Lena Reif fra Taktisk etterforskningsavdeling i Kripos til Dagbladet. Hun er fungerende seksjonsleder for etterretning og analyse.

Både Arbeidstilsynet og Kripos forteller nå at de har informasjon om at asfaltbandene kidnapper mindreårige for å presse norske kunder. De forteller også om grov utnyttelse av ressursvake mennesker, som brukes som slaver i steinleggervirksomheten.

I en serie artikler vil Dagbladet dokumentere hvordan irske steinleggere driver virksomheten sin. Ifølge Kripos bruker de irske miljøene pengene de tjener fra sosial dumping, bedrageri og utpressing i Norge til å finansiere organisert kriminalitet i andre land. Steinleggerne er ifølge Kripos registrert i 22 politidistrikter.

- Vi ser at dette er godt organiserte nettverk som tilpasser seg fort, sier Reif til Dagbladet.

Trusler og slavedrift Ifølge Kripos er «asfaltbandene» også en del av et bredere internasjonalt kriminelt nettverk, involvert i flere former for kriminalitet.

• Menneskehandel og sosial dumping. Bandene rekrutterer svært ressurssvake og sårbare personer som utnyttes til hardt arbeid for lav lønn.

• Vold og trusler: vold og trusler mot arbeidere eller kunder, særlig hvis det oppstår uenighet om betaling eller utført arbeid.

• Vinningskriminalitet: tyveri av anleggsmaskiner, utstyr og verktøy. Ved å inngå avtaler om for eksempel steinlegging med slike miljøer, utsetter man også seg selv og sitte eget nabolag for økt risiko for innbrudd og tyverier.

• Økonomisk kriminalitet: store økonomiske tap for samfunnet med tapte skatte- og avgiftsinntekter.

Kidnapper og truer I fjor fortalte flere av steinleggernes kunder Arbeidstilsynet at steinleggerne brukte vold og trusler for å presse kundene for penger:

En kjøper skal ha blitt sykmeldt i fjorten dager etter at han ble truet av steinleggerne. En finansmann opplevde at steinleggerne dro hjem til ham mens han var på jobben, kidnappet tenåringssønnen hans og truet og presset ham for penger. Mannen hadde krevd faktura før han betalte for jobben, forteller Arbeidstilsynet til Dagbladet. Da steinleggerne nektet å gi ham faktura, og mannen maste igjen, fortalte steinleggerne at de hadde tatt beslag i den tretten år gamle sønnen hans.

- Slik han opplevde det tok de sønnen til fange helt til han betalte pengene, forteller en inspektør i Arbeidstilsynet, som ønsker å være anonym.

- Han var veldig redd. De truet, forteller inspektøren.

- Vi har opplysninger i enkeltsaker om tvang og kidnapping av barn i 16-årsalderen, men dette har ikke blitt bevist eller bekreftet, sier Reif fra Kripos.

UNG GUTT: Denne 12 år gamle gutten jobbet for et steinleggerfirma i en oppkjørsel i Bærum nylig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UNG GUTT: Denne 12 år gamle gutten jobbet for et steinleggerfirma i en oppkjørsel i Bærum nylig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

En tredje mann har fortalte Arbeidstilsynet at fire steinleggere kidnappet kona, mens en femte steinlegger ble med mannen til en minibank - hvor han ble truet til å betale enda mer.

Utsetter seg for fare Ingen av tilfellene ble politianmeldt.

- For det første risikerer man å utsette deg selv og ditt nærmiljø for fare. Flere personer i dette miljøet er kjent for å være voldelige, og de opptrer ofte truende. Når man kjøper tjenester svart risikerer man å ende opp i de kriminelles klør og svekke sin egen rettssikkerhet, sier Reif fra Kripos.

Både Arbeidstilsynet og Kripos bekrefter at offentlige tjenestemenn også har opplevd å bli truet — både ute på inspeksjon og på telefon.

- På grunn av de økonomiske forholdene i Europa frykter vi at steinleggerne går inn på nye områder, for eksempel takvask og salg av varmepumper, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet Ørnulf Halmrast.

Slaver I fjor ble det igangsatt hele fire etterforskninger av politiet mot steinleggerne for menneskehandel og utnyttelse av mennesker i en spesiell sårbar situasjon. Som Dagbladet har vist gjennom en rekke artikler blir østeuropeere utnyttet på det groveste av miljøet.

- Disse miljøene utnytter mennesker på det groveste, sier Reif.

Arbeidstilsynet forteller at de har erfart at flere av de ansatte de har møtt lever «under slaveliknende forhold». De forteller at personer som de irske steinleggere bruker ofte er svært ressurssvake mennesker. Ute på tilsyn har Arbeidstilsynet møtt ansatte som er analfabeter, rusmisbrukere, personer som har psykisk eller fysisk handikap og bostedsløse. Arbeidstilsynet sier også at de ser at irene rekruttere personer fra de mest ressurssvake miljøene i Oslo, som romfolk og personer uten oppholds- og arbeidstillatelse.

De ansatte opplyser at de får betalt mellom 400 og 500 kroner for tolvtimersdager. En polsk ansatt fortalte at han fikk 200 kroner om dagen.

Steinleggere kidnappet sønnen og kona til to kunder