- Steinleggerne rekrutterer rom-folk på Oslo S

- Det pågår en form for arbeidsformidling der, sier Arbeidstilsynet.

REKRUTTERES: Det som sannynligvis er irske steinleggere møtte øst-europeiske arbeidere på parkeringsplassen på sjøsiden av Oslo sentralbanestasjon. Politiet bekrefter at det i hovedsak er rumenere som rekrutteres til arbeid her. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
REKRUTTERES: Det som sannynligvis er irske steinleggere møtte øst-europeiske arbeidere på parkeringsplassen på sjøsiden av Oslo sentralbanestasjon. Politiet bekrefter at det i hovedsak er rumenere som rekrutteres til arbeid her. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har vært i kontakt med flere fra rom-miljøet i Oslo som forteller at de irske steinleggerne rekrutterer arbeidskraft på Oslo S. Dette bekreftes av personer i både Arbeidstilsynet og politiet.

- Vi har registrert at det er en del som plukkes opp der, i hovedsak rumenere. Vi er kjent med saken og kommer til å følge det opp. En annen ting er at bilene gjerne ikke er tilpasset passasjerer, så det er også et trafikksikkerhetsmessig aspekt her, sier politiinspektør Bjørn Vandvik ved utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Det pågår en form for arbeidsformidling der, sier en kilde i Arbeidstilsynet til Dagbladet.

«ARBEIDSFORMIDLING»: Politiinspektør Bjørn Vandvik ved utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt sier utenlandske steinleggere rekrutterer arbeidskraft utenfor Oslo S. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
«ARBEIDSFORMIDLING»: Politiinspektør Bjørn Vandvik ved utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt sier utenlandske steinleggere rekrutterer arbeidskraft utenfor Oslo S. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

De stiller opp ved sjøsiden 07.00 om morgen. Dette er godt kjent blant papirløse, rusmisbrukere og tiggere i hovedstaden.

Rumenerne forteller at de blir betalt mellom 400 og 500 kroner for en hel dags arbeid. Arbeidstilsynet har bekreftet overfor Dagbladet at de har hørt det samme. Dagbladet har ved en rekke tilfeller observert hvordan norske og irske håndverksbiler kommer og plukker opp folk.

Dagbladet har selv observert steinleggere ta kontakt med østeuropeere ved flytogterminalen på Oslo S. I forrige uke
observerte Dagbladet en av steinleggernes biler parkere på handicapplasser utenfor Oslo S. Arbeidslederne i bilen kontaktet noen østeuropeiske menn som de traff utenfor togstasjonen. Mennene kom bort til bilene, der de ble stående og ha en kort samtale.

Trusler Ifølge flere rumenere Dagbladet har snakket med, har også romfolk opplevd trusler fra irene. Flere skal ha blitt lurt for pengene de har tjent. Arbeidstilsynet advarer folk på det sterkeste i mot å kjøpe tjenester fra de irske bandene.

De forteller at de har erfart at flere av de ansatte de har møtt lever «under slavelignende forhold». De forteller at personer som de irske steinleggere bruker ofte er svært ressurssvake mennesker. Ute på tilsyn har Arbeidstilsynet møtt ansatte som er analfabeter, rusmisbrukere, personer som har psykisk eller fysisk handikap og bostedsløse.

Arbeidstilsynet sier også at de ser at irene rekruttere personer fra de mest ressurssvake miljøene i Oslo, som romfolk og personer uten oppholds- og arbeidstillatelse.

- Vi erfarer at nesten ingen av steinleggerne de har møtt har jobbet under disse vilkårene. De fleste av dem mangler arbeidskontrakter, lønnsslipper og en del av dem har også manglet gyldige oppholds- og arbeidstillatelse. Flere av dem får betalt svart, og nesten ingen av dem får feriepenger eller er forsikret mot arbeidsulykker. Flere av de ansatte forteller også at de opplever trusler og vold fra sjefene sine. Flere blir også lurt for den lille lønna de skal få, har regiondirektør i Arbeidstilsynet, Ørnulf Halmrast, tidligere sagt til Dagbladet.

Under tariff Arbeidstilsynet forteller at steinlegging og denne typen hagearbeid går inn under Fellesoverenskomsten for byggfag. Siden denne bransjen er allmenngjort, det vil si at man har gjort en tariffavtale som minstesats i en bransje, så er det lovstridig å betale mindre enn den tariffsatte minstelønnen.

- Steinleggerne rekrutterer rom-folk på Oslo S

Uten fagbrev eller arbeidserfaring skal da steinleggerne ha minst 156,60 kroner, ifølge det siste mellomoppgjøret. Hvis de har mer enn ett års arbeidserfaring, skal de ha 163,20 kroner. I tillegg kommer en rekke bestemmelser i tariffavtalen angående hvilebestemmelser, forskjellige tillegg og pensjon. Alle disse bestemmelsene er obligatoriske.

Tar kunder Mandag avslørte Dagbladet hvordan steinleggere lurer nordmenn ved å registrere selskap på hotellrom og campingplasser.

På fredag skrev Dagbladet om en tolvåring som jobbet for steinleggere i et villastrøk i Bærum. Politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet har varslet at de skal knuse de omreisende steinleggerne en gang for alle - og også kundene kan få straff.

- Vi vil også gå etter kundene. Det nytter ikke å skylde på at man ikke vet, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen til Dagbladet.

Lørdag advarte Kripos folk mot å kjøpe tjenester fra asfaltbandene, og viste til at bandene også driver med organisert kriminalitet.

- Man risikerer å ende opp i de kriminelles klær, sier Lena Reif fra Kripos. Samme dag fortalte Dagbladet om fire rumenske arbeidere, som jobber for slavelønn for irske steinleggere. De forteller om den ukjente skyggesiden, som kundene - norske millionærer - ikke tenker på.