Steinras tok riksveien ved Odda

Uoversiktlig situasjon, politiet etterlyser bilfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere ras har i ettermiddag tatt med seg deler av riksvei 13 mellom Odda og Tyssedal i Hordaland. Situasjonen er uklar, og redningsmannskaper står klare til aksjon.

- Vi hørte et enormt bråk utenfor, og da vi så over fjorden, så vi en skydott komme ned langs fjellsida, sier øyenvitne Kari Gravdal (38) til Dagbladet.no.

Fem meter høyt

- Det har gått et stort ras ved riksveien, og steiner ligger stablet på veien i fire-fem meters høyde, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

En personbil som ble sett i rasområdet, er ennå ikke kommet til rette, og politiet ønsker å komme i kontakt med føreren.

- Det dreier seg om en mørk personbil som ble sett kjøre inn i rasområdet, sier operasjonslederen, og fortsetter:

- Ingenting tyder på at noen faktisk er tatt av raset, vi har flere vitner som styrker den oppfatningen - men vi ønsker å kunne utelukke denne lille muligheten, sier Andersen og ber føreren kontakte politiet på nummer 02800.

Meldingen om hovedraset kom inn til politiet klokka 14.41, men Hovedrednings-

VEIEN TATT: Steiner ligger nå stablet i opptil fem meter på riksvei 13 nord for Odda. Det betyr at ferdselen i området Odda-Tyssedal er lammet. Foto: SVEIN KNUTSEN/HARDANGER FOLKEBLAD
VEIEN TATT: Steiner ligger nå stablet i opptil fem meter på riksvei 13 nord for Odda. Det betyr at ferdselen i området Odda-Tyssedal er lammet. Foto: SVEIN KNUTSEN/HARDANGER FOLKEBLAD Vis mer

sentralen (HRS) i Sør-Norge fikk imidlertid melding om det første, mindre raset allerede klokka 13.10.

Nære på

Jon Inge Seim kom kjørende sørover fra Tyssedal i retning Odda da han plutselig så røyk oppe fra fjellsiden. Han skjønte at det holdt på å gå et større ras. Han stoppet og rygget bilen. Deretter kom raset.

- Hadde jeg ikke rygget, ville jeg vært midt oppe i raset, forteller en skjelven Seim til Hardanger Folkeblad.

Ifølge lokalavisa hadde skolebussen nettopp passert da raset skjedde. Bilen som etterlyses, kjørte inn i området rett etter bussen.

- Vi så bussen kjøre inn, men skjønte at den ville klare seg. Den etterlyste bilen så vi ikke, og vi tror ikke noen ble tatt, sier øyenvitne Kari Gravdal til Dagbladet.no.

Det detter fortsatt steiner ned på veien, og ingen, verken redningsmannskaper eller politi, får lov til å gå inn i området.

- Derfor kan vi verken nøyaktig anslå rasets omfang eller få undersøkt om det er folk der, sier operasjonsleder Andersen.

Steinras tok riksveien ved Odda

Det er grisgrendt i området, likevel er ett hus i nærheten av raset evakuert.

- Den ene personen vi har evakuert, har det bra, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen.

Beredskap

- Den første meldingen gikk ut på at et ras hadde tatt litt av veien. I utgangspunktet virket det ikke veldig dramatisk, og bare en liten veistrekning ble sperret av. Så fikk vi litt seinere melding om at det hadde kommet flere steiner, og vi står nå stand by, sier vaktleder Bjørn Magnussen ved HRS til Dagbladet.no.

- Raset gikk fra stor høyde og dekker nå 50-60 meter av riksveien et stykke sør for tunnelen ved Lindenes. Etterraset var for øvrig større enn det første, sier Arnfinn Ansok, distriktsveisjef i Vegvesenet for regionen Voss og Hardanger, til Dagbladet.no.

Riksvei 13 er sentral i trafikkavviklingen på Vestlandet, og er på denne tida som regel tett trafikkert. Veien er nå helt stengt ved rasstedet på ubestemt tid.

- Det betyr at all ferdsel i området er lammet, sier operasjonsleder Andersen.

Distriktsveisjef Ansok opplyser at en geolog skal undersøke rasstedet i morgen for å kunne vurdere risikoen.

• Sjekk oppdaterte veimeldinger her