Steinras traff hus, tolv evakuert

Toglinje blokkert i Melhus. Ikke fare for flere ras, sier geologene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Raymond Stenhaug (36) sto ute på trappa og tok en røyk i det fredagsstille boligstrøket Søberg sør for Melhus etter at klokka var passert 21.

Så hørte han bulder og bråk i den bratte lia bak seg og huset.

- Så hørte jeg et smell og kraftige gnister, akkurat som det skulle ha skjedd noe med toget eller strømmen til jernbanen, forteller Stenhaug til Dagbladet.no.

Etter noen sekunder skjønte han at bulderet måtte stamme fra et ras i et grustak oppe i lia.

Traff naboen

Hans første tanke var å komme seg inn i eget hus og berge familien på fire. Stenhaugs hus ble liggende 50 meter fra raskanten, men jord, stein og snømassene traff det ene nabohuset med et smell.

Et vindu på bakveggen var blåst inn og hele det overbygde inngangspartiet var blokkert av raset. Han kom seg inn via verandaen til den eldre kvinnen som var hjemme aleine.

- Hun var tydelig rystet og skremt av det hun nettopp hadde opplevd, og hun ville ikke bli med ut. Jeg ringte politiet, og snart var det hjelpemannskaper som pratet med denne kvinnen og de andre beboerne i rasområdet, sier Stenhaug, som kunne overnatte i sitt hus.

 AVSPERRET I NATT:  Jord- og steinraset stoppet mellom disse to husene i Søberg sør for Melhus. Foto: TOR AAGE HANSEN.
AVSPERRET I NATT: Jord- og steinraset stoppet mellom disse to husene i Søberg sør for Melhus. Foto: TOR AAGE HANSEN. Vis mer

Seks hus

I alt seks hus med tolv hjemmeværende beboere ble evakuert.

- Alle ble samlet på legevakta i Melhus, men ingen har pådratt seg fysiske skader. Åtte av dem er innlosjert på hotell og fire bor hos slektninger, sa operasjonsleder Anlaug Oseid i Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.no i natt.

En familie med fire barn er blant de evakuerte. 

Ikke fare for nye ras

Geologer og geoteknikere kom til rasstedet seint i går kveld.

- De har nå konkludert med at det ikke er fare for nye ras i området, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag Politidistrikt, Birgit Monsås til Dagbladet.no.

Hun forteller videre at Jernbaneverket nå vil begynne å rydde skinnene.

- De to nærmeste husene er fremdeles evakuerte. Men de som bor i de fire andre husene kan nå flytte tilbake, sier Monsås.

Steinras traff hus, tolv evakuert

Hun legger til at geologene vil gjennomgå de to siste husene skikkelig og undersøke at det er helt trygt , før de lar beboerne flytte tilbake igjen.

Full togstopp

All togtrafikk er stanset, og NSBs passasjerer er blitt fraktet rundt rasområdet i busser.

Ambulansehelikopter lyste over området i natt, og det er klart at raset har dratt med seg stein og trær helt ned i husveggene.

Raset startet i 20 meters bredde, og er om lag 50 meter bredt der det stanset.

- Det er ikke meldt om noen etterras i området i natt, sier operasjonsleder Anlaug Oseid i Sør-Trøndelag politidistikt.

BLOKKERT: : Jord, stein, snø og trær fra raset blokkerte hele den overbygde inngangen til dette huset. En eldre kvinne var aleine hjemme, og skremt over det hun opplevde.