Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steinrik småkommune i Sveits kjøpte seg flyktningfri. Tok heller imot millionbot enn ti asylsøkere

- Det er bedre å sende pengene til flyktningleirer, sier ordføreren.

 STEMTE NEI:  - Det er bedre å sende pengene til flyktningleirer, sier ordføreren til Oberwil-Lieli. Kommunen han representerer stemte nei til å ta i mot flyktninger. Foto: Wikimedia Commons/Roland zh
STEMTE NEI: - Det er bedre å sende pengene til flyktningleirer, sier ordføreren til Oberwil-Lieli. Kommunen han representerer stemte nei til å ta i mot flyktninger. Foto: Wikimedia Commons/Roland zh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lille Oberwil-Lieli er med sine 300 mangemillionærer blant de rikeste kommunene i Sveits.

Derfor oppstod det politisk debatt da kommunen med totalt 2157 innbyggere, fordelt på landsbyene Oberwil og Lieli, valgte å takke nei til å ta i mot 10 flyktninger og heller ta boten tilsvarende 2,4 millioner kroner.

- Vi vil ikke ha dem her. Vi har jobbet hardt hele livet, og vil ikke at samfunnet vårt skal bli ødelagt, skal en av innbyggerne ha sagt til Daily Mail.

- Egoistisk Summen er i praksis prisen Bremgarten-kommunen betaler for å ikke ta i mot flyktninger i det hele tatt, ifølge den britiske avisa.

- Rike kommuner må ta sin del av byrden som følger med. Dette gjelder på samme måte som at land som Storbritannia og Sveits må ta i mot flyktninger, og på den måten avlaste for eksempel Libanon, sier Steve Symonds ved den britiske avdelingen Amnesty til Independent.

Krassere var Kurti Fluri, folkevalgt for det liberalistiske partiet FDP. Han omtalte beslutningen som egoistisk og høyst usolidarisk, ifølge avisa Blick.

- Bruk boten andre steder Det er ordfører Andreas Glarner i Oberwil-Lieli sterkt uenig i, ifølge Independent. Han hadde 52 prosent av kommunens befolkning i ryggen da han ved forrige månedskifte gikk inn for å ikke ta imot flyktningene.

- Vi ble ikke fortalt noe om de ti flyktningene, og visste ikke om de var syriske flyktningere eller økonomisk motiverte immigranter fra andre land, sier representanten for det konservative Schweizerische Volkspartei (SVP).

Han mener det er bedre om Sveits bruker pengene fra boten til å hjelpe flyktninger uten å bosette dem i Sveits.

- Det er bedre å sende pengene til flyktningsleirer nærme landene de har flyktet fra. Hvis vi bruker dem her, vil enda flere ta den livsfarlige ruten over Middelhavet, legger han til overfor Independent.

Der ble det denne uka meldt om minst 700 druknede flyktninger. Disse antas å ha reist via Libya.

Sveits tar imot flyktninger Sveits har på nasjonalt nivå sagt at de vil ta sin del av flyktningene som kommer innover EUs grenser, på tross av at de ikke er en del av unionen.

Dette innebærer, ifølge Daily Mail, at de i løpet av i år skal ta imot 3000 syrere.

Landet har også satt seg mål om å bosette 50 000 asylsøkere, der mange har kommet seg over grensa via fjellene som ligger mellom Sveits og Italia, skriver den britiske avisa.

- Det er veldig viktig at vi fordeler denne byrden jevnt utover, mener Nadine Masshardt, representant for det sosialdemokratiske partiet i Sveits og en av kritikerne av Oberwil-Lielis beslutning, til Blick.

 STEMTE NEI:  Lille Oberwil-Lieli er med sine 300 millionærer blant de rikeste kommunene i Sveits. Kommunen stemte nei til å ta imot flyktninger. Her holder Andreas Glarner, ordfører for kommunen, sin hånd på stemmeurnet. Foto: EPA/ALEXANDRA WEY
STEMTE NEI: Lille Oberwil-Lieli er med sine 300 millionærer blant de rikeste kommunene i Sveits. Kommunen stemte nei til å ta imot flyktninger. Her holder Andreas Glarner, ordfører for kommunen, sin hånd på stemmeurnet. Foto: EPA/ALEXANDRA WEY Vis mer
 VAR UENIGE:  52 prosent av befolkningen i Obervil-Lieli stemte mot å ta i mot flyktninger i kommunen. Personene på bildet er med i en gruppe som var for å ta inn flyktninger. Foto: EPA/ALEXANDRA WEY
VAR UENIGE: 52 prosent av befolkningen i Obervil-Lieli stemte mot å ta i mot flyktninger i kommunen. Personene på bildet er med i en gruppe som var for å ta inn flyktninger. Foto: EPA/ALEXANDRA WEY Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!