Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steinskred har truffet flere biler - hengere blåser overende

- Ikke gå ut om du ikke må, sier meteorolog.

STORE BLOKKER: Store steiner traff en lastebil på E39 ved Dregebøen i Gaular kommune fredag formiddag. Foto: Statens Vegvesen.
STORE BLOKKER: Store steiner traff en lastebil på E39 ved Dregebøen i Gaular kommune fredag formiddag. Foto: Statens Vegvesen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Ekstremværet «Tor»  har truffet kysten av Hordaland. Det gir store konsekvenser, både for trafikken og for folk som bor i de hardest rammede områdene. 

I Bergen er flere skoler stengt som følge av uværet. Dagbladet snakket i formiddag med pappa Tor Nordal - som tilfeldigvis altså deler navn med ekstremværet.

Han møtte opp for å hente sønnen Henrik etter å ha fått sms fra skolen.

- Jeg mener det er helt riktig av skoleledelsen å sende barna hjem i dag. Det er varslet så kraftig uvær at det vil være uforsvarlig å la være, sier han til Dagbladet.

LES OGSÅ: Tor sikret sønnen Henrik fra ekstremværet «Tor»

Det er sendt ut ekstremværvarsel for ni av nitten norske fylker. I tillegg til mye vind og nedbør, har fire fylker også økt risiko for jordskred. 

E39 sperret I 11-tiden i dag gikk det et stort skred på E39 i Dregebøen i Gaular kommune i Sogn og Fjordane. Ingen ble skadet i skredet, men en lastebil ble knust av en av de massive steinblokkene som traff veien.

BLÅSTE OVERENDE: På Nordhorlandsbrua i Bergen blåste en henger overende og traff en bil. Foto: Ørjan Liseth.
BLÅSTE OVERENDE: På Nordhorlandsbrua i Bergen blåste en henger overende og traff en bil. Foto: Ørjan Liseth. Vis mer

Veien er sperret mellom Lavik og Førde, og blir trolig ikke åpna før i morgen.

DIREKTE: Følg ekstremværet minutt for minutt

- Skredet har gått i et anleggsområde, men det har ikke noe med selve arbeidet å gjøre, da raset har gått høyere opp i fjellsida enn der vi holder på. Det ligger ganske mange store steinblokker i veien, så veien er stengt og blir mest sannsynlig tidligst åpnet i morgen, forklarer anleggsleder Svein Reidar Dale i Statens Vegvesen til Dagbladet. 

Politiet i Hordaland melder også på Twitter om en annen bil som skal ha blitt truffet av steiner fra skred i forbindelse med et ras i Ullensvang.
 
Kan skje store hendelser Jordskredfaren i begge fylker er på gult nivå.

STORE BLOKKER: Store steiner traff en lastebil på E39 ved Dregebøen i Gaular kommune fredag formiddag. Foto: Statens Vegvesen.
STORE BLOKKER: Store steiner traff en lastebil på E39 ved Dregebøen i Gaular kommune fredag formiddag. Foto: Statens Vegvesen. Vis mer

- Gult nivå betyr at det kan ventes noen skred, og at det enkelte steder kan ventes store hendelser, forklarer Delia Welle Kejo ved NVEs jordskredvarsling.

Det er det andre av totalt fire aktsomhetsnivå. Folk oppfordres til å følge med på varsom.no og yr.no.

- Det er hovedsaklig nedbøren som gjør at vi har valgt å øke til gult nivå, forklarer Kejo.

Herjer i Skottland Uværet herjer allerede i Skottland, under navnet Gertrude. Vindstyrken beskrives som «brutal» i morgentimene onsdag, og bilder fra herjingene viser blant annet en lastebil som har blåst overende og veltet som følge av sterk vind.

VELTET: I Skottland har uværet blant annet ført til at en lastebil har blåst overende. Foto: Reuters/ NTB Scanpix.
VELTET: I Skottland har uværet blant annet ført til at en lastebil har blåst overende. Foto: Reuters/ NTB Scanpix. Vis mer

Det samme skjedde på Nordhorlandsbrua i Bergen tidligere i formiddag, melder politiet i Hordaland på Twitter. Da blåste en henger overende og traff en annen bil.

LES OGSÅ: «Tor» har endret bane - ekstremværvarsel kan bli utvidet

Meteorologene varsler vind med orkans styrke - altså opp mot 35 til 50 sekundmeter - i kastene langs kysten.


Vinden beveger seg nordover langs kysten utover dagen i dag, før den flytter seg nord til Nordland, hvor den forventes å treffe natt til lørdag.

Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Flyproblemer Ved Bergen lufthavn var 13 flyginger innstilt fredag ettermiddag, og flere avganger og ankomster var forsinket.  NTB skriver at folk i Bergensområdet oppfordres til å dra tidligere hjem fra jobb, og at flere bruer i Bergensområdet står i fare for å bli stengt.

Meteorolog Anne Solveig Andersen sier uværet kan føre til store skader.

- Det har mye å si hvilken vindretning vi får, men det kan helt klart bli store skader med såpass kraftige vindkast, sier hun til NTB.

Hun oppfordrer folk til å holde seg innendørs i utsatte områder.

- Ikke gå ut om du ikke må. Det er ikke noen vits i å oppsøke dette været, særlig ikke ved kysten. Det kan bli høye og farlige bølger, sier hun til NTB.