Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steinskurer og tåregass i Jerusalem

JERUSALEM/OSLO (Dagbladet.no): Ved Løveporten inn til Gamlebyen i Jerusalem hagler det stein over muren fra moskeområdet Haram Al-Sharif. Israelsk politi og soldater svarer med å skyte tåregass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cirka klokka ett braket det kampene i Jerusalem løs. Utenfor moskèmuren står nokså store israelske styrker, trolig både politi og militære, med skuddsikre vester og hjelmer med visir. De skyter tåregassgranater mot de steinkastende palestinerne.

Dagbladets korrespondent står i Via Dolorosa, og steiner treffer søylen han skjuler seg bak. Han rapporterer også om tåregassen som gjør det ubehagelig å oppholde seg i området.

Inne på moskeplassen Haram Al-Sharif i Jerusalem samlet det seg like før klokka halv ett i dag en rekke palestinske ungdommer. De startet å kaste stein mot jødene som var samlet til bønn ved klagemuren.

I tillegg ropte bedende muslimske kvinner taktfaste slagord ved Klippedomen.

Men før det var gått ti minutter var bråket kvalt av palestinske sikkerhetsfolk i sivil. Steinkasterne ble fraktet vekk fra Klagemuren. De ivrigste marsjerte bort mens de ropte slagord.

Klokka kvart på ett hørtes skudd fra Gamlebyen - litt lenger nord i Jerusalem. Et israelsk helikopter er i lufta over byen.

Det er plassert israelsk politi og soldater på alle strategisk beliggende hustak. De er bevæpnet og utstyrt med kikkerter.

  • Herfra skal profeten Mohammed ha startet sin himmelferd på hesten Buraq, og på samme sted skal salig Abraham ha vært villig til å ofre sin sønn Isak. Her sto også jødenes tempel, brent ned av romerne for drøye 1900 år siden.
  • I hundrevis av år har arabere og jøder knivet om denne hellige plassen. Jødene har sin klagemur på den ene siden, mens muslimene - også under israelsk okkupasjon - stort sett har hatt kontroll over selve plassen og de to moskeene.
Haram Al-Sharif Plass som på arabisk kalles Haram Al-Sharif og
som jødene kaller Tempelplassen. Her ligger Klippemoskeen og Al Aqsa-moskeen, regnet som Islams tredje helligste sted.Herfra skal profeten
Mohammed ha startet sin himmelferd på hesten Buraq, og på samme sted skal salig Abraham ha vært villig til å ofre sin sønn Isak. Her sto også jødenes tempel, brent ned av romerne for drøye 1900 år siden.I hundrevis av år har arabere og jøder knivet om denne hellige plassen. Jødene har sin klagemur på den ene siden, mens muslimene - også under israelsk okkupasjon - stort sett har hatt kontroll over selve plassen og de to moskeene.
Haram Al-Sharif Plass som på arabisk kalles Haram Al-Sharif og som jødene kaller Tempelplassen. Her ligger Klippemoskeen og Al Aqsa-moskeen, regnet som Islams tredje helligste sted.Herfra skal profeten Mohammed ha startet sin himmelferd på hesten Buraq, og på samme sted skal salig Abraham ha vært villig til å ofre sin sønn Isak. Her sto også jødenes tempel, brent ned av romerne for drøye 1900 år siden.I hundrevis av år har arabere og jøder knivet om denne hellige plassen. Jødene har sin klagemur på den ene siden, mens muslimene - også under israelsk okkupasjon - stort sett har hatt kontroll over selve plassen og de to moskeene. Vis mer