VG-granskingen

Steiro beklaget til egen redaktør

Sendte politisk redaktør Hanne Skartveit i NRK «Debatten» uten å varsle om vesentlig informasjon.

BURDE BEKLAGET TIDLIGERE: Gard Steiro, redaktør i VG, mener en serie omstendigheter har gått galt før og etter publisering av Giske-saken. Og mener de burde beklaget tidligere. Reporter: Angelica Hagen og Johannes Fjeld. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

26. februar stilte politisk redaktør Hanne Skartveit i NRKs «Debatten» om VGs dekning av giskedansevideoen fra Bar Vulkan i Oslo, som hadde blitt publisert fem dager før.

Samme kveld som publisering hadde sjefredaktør Gard Steiro en 17 minutter lang telefonsamtale med kvinnen i dansevideoen, Sofie (27).

Hun hadde da fortalt Steiro at hun aldri sa «det ble litt mye», slik VG siterte henne på i den opprinnelige videoen fra utestedet.

Bedt om å stille

Hun viste også til en SMS hun hadde sendt til journalisten Lars Joakim Skarvøy der hun mener hun er feilsitert.

Hanne Skartveit ble aldri orientert om denne kontakten før hun skulle i «Debatten» og representere VG, kommer det fram i VGs egne rapport.

Det var sjefredaktør Gard Steiro som selv ba Hanne Skartveit om å stille i «Debatten» på VGs vegne.

POLITISK REDAKTØR: Hanne Skartveit. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POLITISK REDAKTØR: Hanne Skartveit. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

«Gard var under møtet opptatt av at jeg måtte holde meg innenfor de rammene han hadde lagt dagen i forveien i Dagsnytt 18. Han sa at vi ikke skulle beklage, men ta selvkritikk. Men i et eventuelt møte med kvinnene i studio kunne jeg beklage overfor dem. Han understreket også at vi ikke skulle beklage overfor Trond Giske.

Visste ikke om Sofie

«På vei til NRK kjente jeg at så trange rammer ble feil. Jeg sendte derfor en sms til Gard, der jeg sa at jeg måtte ha handlingsrom til å være musikalsk i forhold til Giske og beklagelse», skriver Skartveit i en redegjørelse.

Da den politiske redaktøren stilte opp i debatten denne tirsdagskvelden, visste hun altså ikke at Sofie følte seg dårlig behandlet av VG. Under sendingen sa hun:

«Vi har beklaget overfor leserne. Vi kan godt beklage overfor kvinnene, vi kan beklage overfor alle. Vi skulle ikke hatt den saken på trykk før den hadde gått flere runder i vårt system».

IKKE IVARETATT: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier de beklager måten kvinnen i Giske-videoen er håndtert som kilde. Reporter: Angelica Hagen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Hun sier samtidig at avisa har sitert «dem» riktig og at hun «håper» VG har ivaretatt kvinnene. Skartveit sa i går at hun sa noe som var feil på TV fordi hun ikke var orientert.

– Dette førte til at jeg sa noe som var feil på TV. Det er jeg lei meg for, sa Skartveit til TV 2 i går.

– Steiro beklaget

I dag utdyper Skartveit:

– Hva er det egentlig du beklager, eller er lei deg for? Er det ikke heller Steiro som skylder deg en unnskyldning, dersom det han sier stemmer?

– Selv om jeg selv trodde det var riktig da jeg sa det, så er det på sin plass å beklage når det viser seg at det jeg sa var feil, sier Skartveit til Dagbladet.

– Har Steiro beklaget dette overfor deg?

– Ja, det har han.

– Har du fått vite hvorfor du ikke fikk denne informasjonen i forkant av Debatten 26. februar? På spørsmål fra TV 2 om hvorfor han ikke informerte deg, svarer Steiro bare at du ikke hadde fått god nok informasjon, og at han var lei seg for det.

– Jeg håper du forstår at jeg ikke vil referere fra samtaler jeg har med Gard, sier Skartveit.

På spørsmål om hvordan Skartveit opplevde det å stille i NRK uten å være klar over faktum i saken, sier hun.

– Det var veldig ubehagelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer