«Steker» pizzaen en halvtime i bilen: - La aldri barn bli sittende igjen alene

Vil vise hvor varmt det faktisk er i en overopphetet bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved å se hvor lang steketiden for en pizza er i bilen, vil en organisasjon for barnesikkerhet illustrere faren ved å la barn og dyr bli værende i bilen en varm sommerdag.

I videoen øverst i saken kan du se hva som skjer med pizzaen.

Etter det som skal være 30 minutter i bilen er pizzaen mer enn godt nok stekt.

- Aldri la barn sitte igjen Ola Didrik Saugstad er professor i barnesykdommer ved UiO. Han sier at hovedregelen må være å aldri la barn sitte alene i bilen.

- Man må verken la barn eller dyr være alene, selv ikke i noen minutter. Plutselig skjer det noe, og du glemmer at noen sitter igjen i bilen, sier han til Dagbladet.

Saugstad tror ikke nordmenn er like oppmerksomme på overoppheting som andre, først og fremst fordi det ikke så ofte er et medisinsk problem her til lands.

- Det døde et barn på grunn av overoppheting i Danmark for noen år siden. Det førte nok til at flere ble oppmerksomme på at det kan skje her også.

Vil forhindre ulykker Det er den frivillige organisasjonen Beterem - Safe Kids Israel - som har laget videoen i sammarbeid med den israelske kjendiskokken Haim Cohen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ønsker at videoen skal «forhindre ulykker som oppstår som følge av at barn blir glemt i låste biler i løpet av sommermånedene».

- Kjære venner. Om sommeren er bilen som en ovn. Sjekk, og vær helt sikker på, at ingen barn sitter igjen, sier Cohen mot slutten av eksperimentet.

Saugstad synes det er en kreativ og spennende måte å opplyse folk om faren på.

Oppfordrer alle til å gripe inn På en vanlig, norsk sommerdag blir temperaturen fort 40-50 grader. Hvis faren først er ute har Utrykningspolitiet følgende råd:

- Er det kritisk, må man komme seg raskt inn i bilen på den måten man må gjøre det, ved å ta ruta eller noe. Er det ikke så kritisk, er rådet å ringe politiet for å få åpnet døra hvis man ikke finner eieren, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Han oppfordrer alle og enhver til å gripe inn dersom man all mot formodning skulle komme over barn eller dyr i varme biler.