GODT STEKT: Mat som er tilberedt på denne måten kan gi tarmkreft. Foto: Creative Commons/Avlxyz
GODT STEKT: Mat som er tilberedt på denne måten kan gi tarmkreft. Foto: Creative Commons/AvlxyzVis mer

Steking kan gi tarmkreft

Kreftfremkallende stoffer etter høy varmebehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av våre vanlige matvarer kan inneholde små mengder kreftfremkallende stoffer, særlig etter at de er varmebehandlet ved høy temperatur, skriver forskning.no.


Akrylamid er et slikt stoff. Det dannes når vi steker eller friterer potetprodukter og annen stivelsesrik mat på en slik måte at det dannes en brunlig farge eller sprø skorpe.

Når akrylamid er tatt opp i kroppen omdannes det raskt til glysidamid som kan skade arvestoffet og føre til kreftutvikling.

I en doktoravhandling avlagt ved Universitetet i Oslo har Hege Benedikte Asvald Øistørn ytterligere styrket antakelsen om at akrylamid er helseskadelig. Hun har vist at stoffet kan føre til kreftutvikling også i tarmen.

- Mine funn viser en sammenheng mellom eksponering for akrylamids kreftfremkallende metabolitt, glysidamid, og utvikling av tarmkreft hos mus.

Selv om dette ikke kan kobles direkte opp til mennesker, styrker våre data eksisterende forskning som sannsynliggjør at stoffet kan føre til kreftutvikling også hos oss, sier doktoranden til forskning.no.

De vanligste matvarer som inneholder akrylamid er potetgull, pommes frites, knekkebrød, kjeks og kaffe.

(NTB)