Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stekt kjøtt øker risikoen for blærekreft

Mye og godt stekt kjøtt kan doble risikoen for å utvikle blærekreft, viser en amerikansk studie.

KREFTRISIKO: Stoffer som dannes i godt stekt kjøtt, kan øke risikoen for flere typer kreft. En ny studie viser at et høyt inntak av godt stekt kjøtt øker risikoen for å utvikle blærekreft. Foto: Scanpix
KREFTRISIKO: Stoffer som dannes i godt stekt kjøtt, kan øke risikoen for flere typer kreft. En ny studie viser at et høyt inntak av godt stekt kjøtt øker risikoen for å utvikle blærekreft. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Personer som ofte spiser kjøtt, og spesielt godt stekt kjøtt, kan ha større risiko for å utvikle kreft i urinblæren. Det viser en omfattende studie gjennomført av University of Texas, melder BBC.

Risikoen for blærekreft var størst for de som spiste mye kjøtt, som bacon og biff. Men også godt stekt fisk og kjøtt var med på å øke kreftrisikoen, viser studien som ble presentert på en amerikansk kreftkonferanse.

Blærekreft er den femte mest vanlige kreftformen i Norge. Tre av fire som som rammes er menn, og røykere er spesielt utsatt, ifølge Kreftforeningen.

Dobbel risiko
Det er såkalte heterosykliske aminer i kjøttet som spiller en rolle i utviklingen av blærekreft. Heterosykliske aminer dannes i kjøtt når det blir varmet opp til 150 grader eller mer. Det er mest av stoffet i stekeskorpen, der temperaturen blir høyest.

Forskning gjennomført av Folkehelseinstituttet i 2006 viste at heterosykliske aminer i stekt kjøtt kunne øke risikoen for tarmkreft. Det er også vist en sammenheng mellom disse stoffene og andre krefttyper, som kreft i bukspyttkjertelen og brystkreft.

Den amerikanske studien viste at gruppen med høyest inntak av rødt kjøtt hadde dobbelt så høy risiko for å utvikle blærekreft som de som foretrakk mindre stekt kjøtt.

Gener påvirker
- Resultatene støtter hva vi mistenkte fra før; folk som spiser mye rødt kjøtt, spesielt godt stekt eller grillet kjøtt, ser ut til å ha større risiko for blærekreft, sier professor Xifeng Wu ved universitetet i Texas til American Association for Cancer Reseach.

Forskerne håper disse resultatene kan være med på å bruke fakta om matvaner til å anslå hvor stor sjanse en person har for å utvikle ulike kreftformer.

Genene spiller også en rolle i risikoen for blærekreft, viser studien. Noen gener gjør en mer utsatt for påvirkning fra heterosykliske aminer, og en gruppe mennesker med visse ufordelaktige gener og høyt inntak av rødt kjøtt hadde nærmere fem ganger så høy risiko for å utvikle kreftformen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!