Stekte ribbe på en seng av surkål

Pølsemakermester Espen gir de siste rådene til tvilere i ribbeinnspurten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ribbetelefonen, værsågod, det er Espen. Hva kan jeg hjelpe med?

- Hei, det er Dagbladet.no som ringer deg på juleaftens ettermiddag, er det mange som har søkt råd på 82030200 i dag?

- Å ja, telefonen har ringt i hele dag siden vi åpnet 09.00. Vi er 15 kjøttkyndige over hele landet som svarer over den samme telefonen. Jeg sitter hjemme i Arendal og passer på min egen ribbe mens jeg prater med dere. Den første telefonen hit kom klokka 09.07, og det var en mann fra Vestlandet som faktisk spurte om pinnekjøtt. Han hadde glemt å vanne ut, og jeg ga han råd om å bruke varmt vann og bytte vannet ofte. Da håper jeg det går bra uten saltsjokk.

Sier pølsemakermester Espen Lynghaug på Kjøttbransjens Elitelag, en av de blide og kyndige stemmene bak ribbetelefonen.

Og pølsemakermesteren har ingen problemer med å skille ut den mest kuriøse henvendelsen på julaften.

- Det var i fjor. En ung dame som skulle ha hele familien på julemiddag for første gang var i tvil etter at hun hadde satt i gang. Hun hadde lagt surkålen i bunnen av pannen sammen med ribba og rett i ovnen på 200 grader. Jeg tror vi berget den julemiddagen før det var for sent.

Størrelse og steketid

Det vanligste spørsmålet er om en stor ribbe skal stekes lenger enn en liten ribbe. Svaret er nei, samme steketid - selv om det er nyanser. Det er flaten som avgjør, ikke tykkelsen, sier ribbevakt Espen.

SPRØ SVOR:  Sjefskonsulent Even Nordahl (til venstre) og huskokk ved Opplysningskontoret for kjøtt, Knut Munthe Olsen, forklarer hvorfor den fetere ribben til høyre har fått en perfekt svor. Foto: SCANPIX
SPRØ SVOR: Sjefskonsulent Even Nordahl (til venstre) og huskokk ved Opplysningskontoret for kjøtt, Knut Munthe Olsen, forklarer hvorfor den fetere ribben til høyre har fått en perfekt svor. Foto: SCANPIX Vis mer

- Og hva svarer du hvis vi ennå ikke har gjort noe med en tre kilos ribbe?

- Først et par desiliter vann og ribba under folie og dampe 45 minutter i stekeovnen - deretter steke i halvannen til to timer på 200 grader.

Noen har ringt Ribbetelefonen for å spørre om ribba har tålt å sto ute i skjulet i mildværet istedenfor i kjøleskapet. Vi har fått innringernes hjelp til å \'tolke\' lukta pr. telefon, og vi har gitt klarsignal. Men hvis det er like mildt neste sommer, anbefaler vi kjøleskapet.

Kirke eller ribbe

Noen har også spurt om råd hvordan de skal greie å få ribba klar mens de likevel kan gå i kirken. Vi har rådet til å steke ferdig før kirketid, og varme opp igjen etterpå. 15 til 20 minutters oppvarming på 150 - 200 grader oppdelt ribbe går bra.

- God jul!

- God jul til alle, ribbetelefonen er åpen til 17.00!