Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stella Mwangi frifunnet

Artisten ble frifunnet for promillekjøring, forulemping av politiet og for å ha drukket etter trafikkhendelse.

FRIKJENT: Stella Mwangi blir ikke dømt for forulemping av offentlig tjenestemann eller for å ha drukket etter trafikkhendelse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRIKJENT: Stella Mwangi blir ikke dømt for forulemping av offentlig tjenestemann eller for å ha drukket etter trafikkhendelse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artisten Stella Mwangi (31) er i Oslo tingrett frifunnet for alle punkter hun var tiltalt for.

Mwangi var opprinnelig tiltalt for brudd på veitrafikkloven § 31 første ledd for å ha ført en motorvogn da hun var påvirket av alkohol.

Mwangi har nektet for å ha kjørt med promille, og i aktoratets sluttprosedyre i forrige uke ble det klart at politiet ikke vil dømme henne for fyllekjøring. Retten dømte henne heller ikke for promillekjøring. De dømte henne heller ikke for det eller noen andre punkter i tiltalen.

- Dette har vært det verste året i mitt liv. Jeg klarer ikke å beskrive den maktesløsheten jeg har følt, så når jeg i dag fikk dommen var det enorm lettelse. Jeg ble trodd. Rettssystemet fungerer når andre ting svikter. I dag er jeg bare utrolig glad og lykkelig, sier Mwangi til Dagbladet.

Fullstendig frifinnelse

Aktor Marita Hagen ba i retten likevel om 24 dagers betinget fengsel med to års prøvetid for å ha drukket etter ulykke og forulemping av offentlig tjenestemann. Politiet mener også Mwangi må betale en bot på 29 000 kroner, samt miste førerkortet i 12 måneder.

Mwangi ble i dag frikjent på alle punkter. Hun ble frifunnet både for uaktsom kjøring, forulemping av offentlig tjenestemann og for å ha drukket etter en hendelse i trafikken.

Forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag ba om full frikjennelse av Mwangi. Det fikk hun også. Mwangi forklarte i retten at hun hadde drukket etter en trafikkhendelse i Bernt Ankers gate i september i fjor. Ifølge tiltalen hadde hun krasjet i og påført materiell skade på én eller flere biler. I retten ble det imidlertid skapt tvil om hun faktisk hadde kollidert i noen.

- Vi er meget godt fornøyd med å ha fått en fullstendig frifinnelse. Saken har vært en stor belastning og Stella har opplevd at hun ble forhåndsdømt i mediene, sier Mwangis forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag til Dagbladet.

Alkohol i blodet

Stridens kjerne i retten var om Mwangi hadde drukket da hun kjørte fra Kløfta til Oslo og parkerte i Bernt Ankers gate 29. september i fjor. Politiet ble oppringt klokka 13.25 den dagen fra et vitne som sa at en beruset kvinne kjørte bil i gata. Mwangi sier imidlertid hun begynte å drikke på en neglesalong først etter hendelsen.

En klinisk undersøkelse av Mwangi ble først utført klokka 15.59. Mwangi forklarte at hun i mellomtida hadde drukket en halv flaske whisky og øl på en neglesalong. Undersøkelsen konkluderte med at hun var «tydelig påvirket» og luktet av alkohol. Analyseresultatet av blodprøve tatt kl. 16.23 viste promille på 2,22 og THC i blodet svarende til noe over straffbarhetsgrensa på 0,2 promille.

Rettens flertall fant Mwangis forklaring om at hun vorset alene på neglesalongen, og at hun dra drakk en halv flakse whisky utblandet med noe cola, var påfallende. De peker imidlertid på det strenge beviskravet i straffesaker:

«Det er overveiende sannsynlig at tiltalte har kjørt i beruset tilstand, men det kan ikke utelukkes at hendelsesforløpet var slik tiltalte har forklart», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Uenige om politikommentar

Det ble i retten uklarhet om Mwangi hadde kalt to politifolk for rasister i forbindelse med blodprøvetaking i september i fjor.

Ifølge begge politimennene skal Mwangi ha beskyldt dem for å være rasister.

- Hun sa enten «er dere rasister» eller «dere er rasister».

I Oslo tingrett var det strid mellom fagdommer, dommerfullmektig Kristin Slørdahl Hjort, og de to meddommerne. Hjort mente det var bevist utover enhver rimelig tvil at Mwangi kalte politibetjentene rasister. Det mente ikke meddommerne.

«Det vises til at tiltalte har stilt en rekke spørsmål til politibetjentene fortløpende for å prøve å forstå den situasjonen som oppsto. Blant spørsmålene som ble stilt gjentatte ganger, er formuleringer av typen «hva er det som skjer?», «er det fordi jeg kjører luksusbil?», «er det fordi jeg er afrikansk artist?», og etter hvert «er du/dere rasist(er)?»

«Rettens flertall er altså av den oppfatning at tiltalte - 8 - 18-037232 MED-OTIR/06 ikke har ment å komme med en konstaterende, negativ karakteristikk av noen. Flertallet mener at det ikke er skjedd forulemping av offentlig tjenestemann ved skjellsord.» heter det i dommen.

- En stor påkjenning

Mwangis manager, Erland Bakke, sier saken har vært en påkjenning for artisten.

- Dette har vært en stor påkjenning på Stella og hennes familie. Dette har påført store tap. Stellas partnere har på grunn av media sin vinkling valgt å legge samarbeid på is. Vi håper nå vi kan få arbeidsro til å jobbe sammen med våre partnere slik at Stella kan fortsette å lage attraktiv musikk for fans, store merkevarer og for nye markeder, sier Bakke til Dagbladet.

- Går rette veien

Dagbladet møtte en meget lettet Stella Mwangi etter rettssaken i Oslo tingrett forrige uke. Hun var da fornøyd med at politiet hadde droppet tiltalen for fyllekjøring. Dommen kom noe tidligere enn 5. juni, da avsigelsen opprinnelig skulle komme.

- Det er veldig godt å bli trodd. Det er det som er sannheten. De prøvde å ta meg og ødelegge livet mitt. Media må også virkelig skamme seg. Jeg har nesten mistet kontrakter på grunn av framstillinga som har vært, sa Mwangi.

- Jeg klarte det. Vi klarte det. Sannheten kom fram, sier hun om at politiet frafaller punktet i tiltalen om fyllekjøring.

- Hva tenker du om domsavsigelse?

- Dette går den rette veien, sa hun da.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media