- Stem alt annet enn Ap, Høyre og Frp, for miljøets skyld

WWF-general Nina Jensen vil ha søsteren Siv ut av oljetåka.

TO SØSTRE - ULIKT SYN: Som ledere av henholdsvis World Wildlife Fund for Nature (WWF) og Fremskrittspartiet er Nina (t.v) og Siv Jensen to motpoler i klimadebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TO SØSTRE - ULIKT SYN: Som ledere av henholdsvis World Wildlife Fund for Nature (WWF) og Fremskrittspartiet er Nina (t.v) og Siv Jensen to motpoler i klimadebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Opptatt av miljø- og klimapolitikk? Da har du mange gode alternativer i det kommende stortingsvalget - så lenge du styrer unna Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet.

Umulig å velge de tre store
Det kommer fram i en stor miljø- og klimakartlegging utført av WWF-Norge. Miljø- og naturvernorganisasjonen - som ledes av Nina Jensen, søster av Fremskrittspartiets leder Siv Jensen - har gjennom sommeren stilt partiene 12 spørsmål om miljø, klima og natur.

De har deretter vurdert de innkomne svarene for å se hvem som gir de beste løftene. Konklusjonen er at de tre største partiene tar minst hensyn til miljø.

- Det er skuffende at H, Ap og Frp gjør det umulig å anbefale miljøbevisste velgere å stemme på dem. De er fastlåst i en fossil tankegang, de er ikke ambisiøse nok når det kommer til satsing på fornybar energi, sier generalsekretær Jensen til Dagbladet.

- Det framstår som at representanter for de tre store partiene jobber for oljenæringen.

Anbefaler fem andre
Hun er ikke fornøyd med klima- og miljødebatten i den stortingsperioden som nå er inne i sine siste dager.

- Disse spørsmålene burde vært mye høyere på agendaen. Klima- og miljøspørsmålet står så pass sentralt i vår egen framtid. Det å ivareta naturmangfoldet, og sikre et levelig klima, burde være i alles interesse. De store partiene på Stortinget, og for den del i regjeringen, har ikke tatt det ansvaret de burde, sier Jensen.

I testen kommer fem andre partier best ut. Jensen definerer både Miljøpartiet De Grønne, Rødt, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti som «gode miljøpartier». De to førstnevnte scorer aller best i testen, med 35 av 36 mulige pandaer.

- Jeg skulle gjerne sett at kom enda flere miljøseirer i inneværende periode. Men så lenge de sterke er Ap, H og Frp, og disse havner nederst i vår test, så er det ingen stor overraskelse at det er vanskelig å nå gjennom for de andre, sier hun.

- Og det er verdt å gjøre seg noen refleksjoner når man ser at over halvparten av velgerne under 30 ikke ønsker å stemme, samtidig som den samme gruppa sier at de temaene de er mest opptatt av, er de temaene de store partiene prioriterer ned. Dette er et alvorlig varsko om at de sentrale spørsmål innen miljø og utvikling må løftes.

«Flere mil opp» for Frp
Helt nederst på rangstigen kommer Fremskrittspartiet. Nina Jensens søster Siv Jensen må nøye seg med 12 pandaer - og fem giftmerker.

- Vet hun om dette?

- Ikke ennå, men det vil neppe komme som noen overraskelse for dem at det er flere mil opp til de beste miljøpartiene. Men det er veldig synd, for jeg tror mange av dem som stemmer Frp, kunne tenke seg en større satsing på klima og miljø, sier Nina Jensen.

- Oljesmøring
Hun har følgende oppfordring til søsteren og hennes partifeller:

- Det er på tide å riste seg ut av oljetåka, få opp øynene for den fornybare energien, og samtidig anerkjenne at klimaproblemet er blant de største utfordringene vi har. De må også se at vi er ansvarlig for å gjøre noe med det.

- Er Frp på gli i klimaspørsmålet?
 
- He-he. Ser du på resultatet i testen vår, så er det ikke mye gli. Det er oljesmøring, vil jeg si.

Fornøyd miljøpartileder Nasjonal talskvinne i Miljøpartiet De Grønne Hanna E. Marcussen som ikke er spesielt overrasket over resultatet. 

- Det er svært hyggelig at WWF kårer som partiet med den best klima- og miljøpolitikken, sier Marcussen.

- Undersøkelsen fra WWF bekrefter det vi har sagt i hele denne valgkampen, nemlig at valget ikke står mellom blått og rødt, men mellom grått og grønt. Det underbygger også hvorfor det er utenkelig at De Grønne ikke kan støtte en blåblå regjering med Frp.