- Stem for å holde deg i live

Mugabes milits truer folk til å stemme. Tsvangirai ber dem adlyde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les alt om valget i Zimbabwe her.

(Dagbladet.no): I morges åpnet valglokalene i Zimbabwe. Folket skal velge president, men det er bare den sittende presidenten Robert Mugabe som stiller til valg.

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai trakk seg tidligere denne uka fra valget som hele omverden har dømt til å være en farse. Vold, drap, bortføringer og voldtekt av Tsvangirais tilhengere har skremt befolkningen fra å støtte opposisjonen.

Den omfattende volden mot opposisjonstilhengerne har gjort at Tsvangirai frykter for folkets sikkerhet. Nå ber han folket gjøre det de må for å holde seg i live, selv om det vil si at de må stemme på Mugabe.

- Dette er ingen valgdag. Dagen i dag er en skamfull ydmykelse, nok en tragisk dag i vår nasjons historie. Dagens resultat er meningsløst fordi det reflekterer ikke viljen til folket i Zimbabwe, sier Tsvangirai.

Tvinges til valglokalene

Tsvangirai fikk flertallet av stemmene i første valgomgang for tre måneder siden, men i tiden etter det har volden og truslene mot hans tilhengere vært så omfattende at både vestlige land og Zimbabwes naboland har dømt andre valgomgang ugyldig. Kritikken mot Mugabe har vært svært krass.

- Zanu-PF militisen, krigsveteranene og soldatene truer folk med at de må stemme, hvis ikke vil de bli drept, sier Prosper Mutseyami, parlaments- medlem for MDC. 
Flere landsbyer har blitt fortalt at innbyggerne vil bli samlet i løpet av natten og så vil soldatene følge dem til valglokalene om morgenen.

EN STEMME ER GITT: Rapporter fra observatører og internasjonale medier forteller at mange mennesker i Zimbabwe frykter for sitt liv hvis de ikke møter opp og stemmer på Mugabe i dag. Foto: Scanpix
EN STEMME ER GITT: Rapporter fra observatører og internasjonale medier forteller at mange mennesker i Zimbabwe frykter for sitt liv hvis de ikke møter opp og stemmer på Mugabe i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Soldatene i Zanu-PF, partiet til Mugabe, har gått rundt på landsbygda og truet folk til å komme til valglokalene. Lokale militialedere har beslaglagt identitetskortene til landsbybeboerne med beskjed om at de får dem tilbake ved valglokalene når de har stengt. De har også truet med omfattende vold dersom Mugabe ikke vinner en klar seier med stort oppmøte, skriver The Guardians korrespondent i Harare.

Øyenvitner forteller CNN at Zanu-PF-militsen bruker jernstenger og kjepper for å banke folk som ikke opptrer som ivrige nok på valgmøtene.

- Hvis du ikke kan slagordene til Zanu-PF så begynner de å banke deg opp, sier et øyenvitne.  

- Vil bli slaktet

Mugabe håper på stort frammøte for å gi valgseieren større legitimitet, men omverden har allerede erklært resultatet ugyldig. I går tok omsider Afrikas mest prominente politiker, Nelson Mandela til orde og kritiserte Mugabes vanstyre.

Befolkningen har blitt skremt på valgmøter og advart om at «stemmen er deres kule». Opposisjonspartiet MDC sier Zanu-PF har truet folk med at de som stemmer på MDC «vil bli slaktet».

- Mennesker blir tvunget til Zanu-PFs valgmøter, de blir banket opp til de sverger på at de angrer på å ha støttet MDC. Spesielt innbyggerne på landsbygda er livredde og vi har rådet de som kan til å flykte. De som ikke kommer seg unna bør stemme for å holde seg i live, selv om det betyr å gi en stemme til Mugabe, sier Mutseymi.

Mugabe har varslet at han vil delta på det afrikanske toppmøtet i Egypt neste uke og det er knyttet stor spenning til hva de afrikanske landene vil gjøre da.

- Stem for å holde deg i live
VENTER: Tålmodige velgere står i kø utenfor et valglokale i hovedstaden Harare.
VELGES I DAG: Den sittende presidenten Robert Mugabe er eneste kandidat som stiller i dagens valg, som er fordømt ugyldig av omverden.
LØSLATT: Generalsekretær i MDC, Tendai Biti ble i går løslatt etter å ha sittet i fengsel i to uker, anklaget for foræderi. Han erklærte at han vil fortsette kampen for demokrati i Zimbabwe.