BLIR OPPSØKT PÅ GATEN: Én listebærer oppsøker velgere som skal avgi forhåndsstemme og ber dem om å stemme på Aps bystyrekandidat Elvi Chi Nowsu. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLIR OPPSØKT PÅ GATEN: Én listebærer oppsøker velgere som skal avgi forhåndsstemme og ber dem om å stemme på Aps bystyrekandidat Elvi Chi Nowsu. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

«Stem på 39». Dette skjedde da Dagbladet skulle forhåndsstemme

- Sleipe metoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har fått rapportert om flere tilfeller der det er kommet reaksjoner på hvordan listebærere har oppført seg utenfor valglokalene for forhåndstemming. Meldingene går ut på at enkelte listebærere for Arbeiderpartiet spesifikt har siktet seg inn på velgere som de tror har innvandrerbakgrunn.

Da Dagbladets reporter skulle inn i stemmelokalet på Grønland for å forhåndsstemme, kom listebæreren bort og ga ham beskjed om å stemme på Arbeiderpartiet og kandidat nummer 39 i Oslo, Elvis Chi Nwosu.

- Jeg oppfordrer folk til å ikke stemme på slike mennesker, sier Høyre-ordfører Fabian Stang, som misliker det han mener er sleipe metoder.

Valgforskerne mener denne typen påvirkning utenfor stemmelokalet er å operere i en gråsone.

Pågående listebærere Dagens valgordning gir velgerne mulighet til å endre rekkefølgen av kandidater på listen. Også etter forrige kommunevalg ble det meldt om flere episoder hvor velgere hadde reagert på listebærerens oppførsel og agitasjon.

Pågående listebærere benyttet seg av politiske symboler og politiske utrop foran inngangen til valglokalene for å påvirke velgere til å krysse av for forskjellige kandidater.

I forrige kommunevalg ble for eksempel en listebærer på Grønland torg politianmeldt på grunn av voldelig oppførsel foran stemmelokalet.

Listebærerne skal også ha blitt oppfattet som om de påtvang velgerne «sine» lister.

Fikk beskjed om å krysse av for kandidat Elvis Chi Nwosu, Ap-kandidaten som Dagbladets utsendte ble oppfordret til å stemme på, bekrefter at det står en person på Grønland med T-skjorte med navn og kandidatnummeret til Nwosu, og deler ut stemmesedler.

- Han jobber frivillig for å kumulere meg lenger opp på Aps valgliste. Han har full rett til å stå utenfor valglokalene og dele ut lister, sier Nwosu.

Bystyrekandidaten mener at hovedgrunnen likevel er å få de med innvandrerbakgrunn til å benytte seg av valgretten, og kjenner ikke til opplysninger om at hans listebærer skal ha vært pågående, eller rettet seg mot de med innvandrerbakgrunn

- Han har ikke på noen måte prøvd å påvirke velgerne inne i valglokalet. Valgstemmen skal være personlig, og jeg håper at jeg kan komme inn i bystyret for å bidra til at Oslo kan bli en bedre by, sier Nwosu.

- Ikke stem I etterkant av forrige kommunevalg vurderte valgadministrasjonen om listebærere burde opptre på en annen måte ved neste valg, både når det gjelder hvor de plasserer seg og hvordan de opptrer overfor velgerne.

Det kan leder av valgstyret, Fabian Stang (H), bekrefte.

- Det vi har sett i alle valgkampanjer er at noen blir for ivrige. De opptrer på en måte som er utilbørlig. Men vi kan ikke regulere det ved å nedsette forbud mot listebærere, sier han

Stang og resten av valgstyret har oppfordret partiene til å be listebærere sine om å oppføre seg riktig, men mener likevel at det ikke er noen grunn til bekymring.

- Dette er en sleip metode å sanke personstemmer på, men heldigvis er innvandrervelgerne i Oslo ganske smarte og blir ikke lurt av slike typer. Jeg oppfordrer folk til å ikke stemme på slike mennesker.

- Listebærerne er plassert - Det virker som om listebærerne er plassert der av kandidaten som de ber velgerne krysse av på, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet.

Han har fulgt de siste kommune- og stortingsvalgene tett, og forteller at valgkampen har forandret seg mye i løpet av de siste ti åra.

- I utgangspunktet er det å rette seg mot spesielle målgrupper blitt veldig vanlig. Sånn har det alltid vært, men de innvandrerne som for eksempel er analfabeter har ikke satt seg inn i hva norsk politikk går ut på. Å påvirke slike velgere rett før de avgir stemme er å bevege seg i en gråsone, sier valgforskeren.

Pågående listebærere Fungerende kommunikasjonsansvarlig for Valg i Oslo, Maren H. Blaalid, har foreløpig ikke fått inn meldinger om pågående listebærere ved årets valg.

- Ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementets valghåndbok omfatter ikke lovens forbud mot valgagitasjon området utenfor den bygningen der valglokalet ligger. Det foreligger heller ingen retningslinjer for listebærere i Oslo kommune. Likevel har vi ikke fått inn meldinger om pågående listebærere, sier hun.

-Større problem at få stemmer Arbeiderpartiets partisekretær i Oslo, Siri Gåsemyr Staalelsen, mener det er spennende at kandidatene ved lokalvalget kan kumuleres inn til fast plass.

- Oslo Arbeiderparti er opptatt av at alle våre frivillige og kandidater driver valgkamp på en skikkelig måte. Dette snakker vi med våre kandidater om, og det vil fortsette med, sier Staalelsen til Dagbladet uten å kommentere Nwosus valgkampstrategi.

 ØNSKER INGEN LISTEBÆRER-FORBUD: Oslos Ordfører Fabian Stang kaller listebærer-metoden for sleip. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ØNSKER INGEN LISTEBÆRER-FORBUD: Oslos Ordfører Fabian Stang kaller listebærer-metoden for sleip. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Hun rekker også å sende et stikk til ordføreren.

- Jeg må si at det er underlig at Fabian Stang mener det å drive personvalgkamp er en sleip metode. Det er et mye større problem at så få bruker stemmeretten sin.

 SANKER PERSONSTEMMER:  Arbeiderpartiets bystyrekandidat nummer 39 i Oslo, Elvis Chi Nowsu, hevder mannen som står som listebærer på Grønland, jobber frivillig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SANKER PERSONSTEMMER: Arbeiderpartiets bystyrekandidat nummer 39 i Oslo, Elvis Chi Nowsu, hevder mannen som står som listebærer på Grønland, jobber frivillig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer