«Årets navn»

Stem på «Årets navn»

Dette er de nominerte til «Årets navn» 2021.

Stem på «Årets navn»
Publisert
Sist oppdatert

I to tiår har Dagbladet kåret «Årets navn». Prisen gis til en person som har utmerket seg i løpet av året som har gått.

- Årets navn deles i år ut for 20. gang i Dagbladet. Det er vi veldig stolte over, sier sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet.

Prisen går til noen som har utmerket seg spesielt i året som har gått.

Hvem som vinner kan du være med på å bestemme.
Stem på din kandidat i stemmeboksen under!

NYE BILDER: Nye dronebilder viser skadeomfanget etter kvikkleireskredet i Gjerdrum. Foto/video: Anders Martinsen, UAS Norway Pool. Vis mer

I frontlinjen

30. desember 2020 gikk leirskredet i Gjerdrum. Store deler av et boligfelt raste vekk i det enorme skredet. 10 personer døde. Redningsmannskapene hadde en nærmest umulig oppgave, men fikk evakuert hundrevis av mennesker fra katastrofeområdet. Alle de omkomne ble også etter hvert funnet. Pandemien ga seg ikke i 2021. Etter at samfunnet mer og mer har åpnet igjen og stadig flere får vaksiner, truer nye virusvarianter. Sykepleierne har stått utrettelig på i frontlinjen mot viruset.

Verdensrekord

Erling Braut Haaland er blant de mest ettertraktede nordmennene på lang tid. De største fotballklubbene ligger langflate etter ham så lenge han fortsetter å bøtte inn mål for den tyske klubben Borussia Dortmund. Skihopper Maren Lundby tok i 2021 et brutalt oppgjør med kroppspresset i idretten og har blitt et ansikt utad for mange utøvere. Forrige vinter tok hun VM-gull, men har nå en pause for å komme tilbake i form. 45,94 er tallene som utgjør verdensrekorden på 400 meter hekk. Beina til verdensrekordholderen tilhører Karsten Warholm. Rekorden ga OL-gull på distansen.

Slankepress

Dagbladet har høsten og vinteren 2021 satt søkelys på slankepress, forstyrret spiseadferd og spiseforstyrrelser i nasjonalidretten langrenn. Sissel Bjerkenås fortalte sin historie i om hvordan hun nesten slanket seg til døde som langrennstalent på slutten av 70- og starten av 80-tallet. Gjennom sin åpenhet ga hun tematikken et ansikt. De såkalte «Øystein-ungan», brødrene Bjørn, Ståle og Ronald Johansen, sto i august 2020 fram med sin historie om deres barndom på Værøy i Lofoten. Brødrene mener kommunen ikke fulgte dem opp slik de burde og har saksøkt kommunen. Kommunen mener saken er foreldet.

Slutt og debut

Etter åtte år som Nato-sjef går Jens Stoltenberg av neste år. Den tidligere statsministeren har ledet verdens største forsvarsallianse gjennom en rekke utfordringer. Blant annet måtte han håndtere president Donald Trump som truet med å trekke USA ut av alliansen. Det skjedde ikke. Nato og forsvarspolitikk har også vært tema på Fredrik Solvangs debatter på NRK. Programlederen setter søkelys på homofili, rasisme og adopsjon gjennom sin åpenhet om temaene. En annen som setter søkelys på såbare temaer, er Maud Angelica Behn. Hun ønsker å skape håp hos mennesker som sliter psykisk. Hun debuterte i år med boka «Tråder av tårer», som hun har diktet og illustrert selv. Bokprosjektet startet hun opprinnelig med sinfar Ari Behn, som tok sitt eget liv i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer