Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stem på en statsminister

På tampen av valgkampen spiller Ap ut sitt beste kort

SELGER JENS: Jonas Gahr Støre fronter Aps siste framstøt på å vinne nye velgere og ber folk stemme på en statsminister. Her er Jens Stoltenberg på AUFs skolevalgvake tirsdag hvor paritet fikk en knepen skolevalgseier foran Frp. Foto: Hans Arne Vedlog
SELGER JENS: Jonas Gahr Støre fronter Aps siste framstøt på å vinne nye velgere og ber folk stemme på en statsminister. Her er Jens Stoltenberg på AUFs skolevalgvake tirsdag hvor paritet fikk en knepen skolevalgseier foran Frp. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no:) Det er Norges mest populære politiker utenriksminister Jonas Gahr Støre som fronter kampanjen:

- Mange målinger viser at et stort flertall vil ha Jens som statsminister. Hvis du vil ha Jens som statsminister, er det bare en måte å få han på, du må stemme på Ap, sier Støre på Aps valgkampvideo.

- Mange tror at rotet på borgerlig side gjør at Jens fortsetter å styre uansett. Men erfaringen tyder på at hvis det blir borgerlig flertall, klarer de borgerlige å finne sammen. Da vil samfunnsutviklingen tas i en helt annen retning, sier Støre til Dagbladet.

Vårt beste kort
- Jens er vårt beste kort i starten, midtveis og på tampen av valgkampen. Men jeg hører rundt forbi at fordi det er så mye kaos på borgerlig side, fortsetter Jens uansett, sier Støre og legger til:

- Derfor er det viktig å si at folk må ikke ta for gitt at Jens fortsetter hvis de blir borgerlig flertall. Selv om de borgerlige nå utsteder garantier mot hverandre og legger for dagen indre strid, vil de finne sammen hvis de får flertall, enten med Frp som støtteparti eller i regjeringen.Vi får en mer Høyre-orientert og Frp-avhengig regjering enn vi har hatt noen gang. I 2005 forhandlet de seg fram til KrF som statsminister. Nå har KrF og Venstre gitt det opp. Dermed får vi en statsminister som er fra Høyre eller Frp, det betyr at en slik regjering allerede er dratt mot høyre.

Krisa ikke over
- Hvorfor satser dere på person og ikke sak på slutten av valgkampen?

- Fordi folk etter alle disse årene assosierer Jens med Aps visjoner, Aps program og måte styre landet på. Hele vår valgkamp har handlet om saker, om trygge arbeidsplasser, eldresomsorg, skole. Men i sluttfasen tror jeg folk vil kjenne igjen alle disse sakene og forbinde dem med Jens. Han oppsummerer sakene. Jens har vært vårt sterke kort hele veien. Det er ikke tid for eksperimenter med statsministre vi ikke kjenner. Husk at finanskrisa ikke er over, sier Støre.

—Du er jo i følge diverse målinger landets mest populære politiker? Man får vel ikke det heller uten å stemme Ap?

—Det er helt riktig. For å få meg, må man stemme Ap.

Amerikansk valgkamp
I 2001 kjørte KrF kampanjen «Stem på en statsminister». I neste valgkamp, i 2005, satset partiet på at Kjell Magne Bondeviks statsministererfaring skulle sikre partiet oppslutning. Men Bondevik II mistet makten.

Valgforsker Frank Aarebrot mener KrF-kampanjen ikke lyktes fordi Bondevik og regjeringens popularitet allerede var dalende, men mener det er et godt trekk av Ap å drive litt amerikansk valgkamp og fokusere på Jens Stoltenberg i innspurten av valgkampen.

- Når man har en statsminister som er mer populær enn partiet, er det naturlig å bruke det i en valgkamp. Personfokuset bør være et element i en pakke og knyttet til en sak og et budskap. Det viktigste nå er å sørge for en krisebevissthet hos velgerne. Finanskrisa er ikke over, sier Aarebrot.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling