Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stem RV, alle jordens bundne datatrelle

Aslak Sira Myhre tror revolusjonen kommer når verdens dataproletariat gjør opprør. Men først skal han inn på Stortinget og gi bredbånd og gratis Internett til alle nordmenn og verdens fattige. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28-åringen slutter som partileder i 2003, men det betyr ikke at han har mistet troen på Revolusjonen. Denne gangen er det ikke den væpna utgaven som er i gjære - kapitalismen skal styrtes med tastatur.

- I framtida vil ikke alle data-ansatte være godt betalte. Lønna blir presset ned av kinesiske og indiske datafolk som jobber for 20 kroner i timen, og vi vil få et internasjonalt dataproletariat. Da kan det bli en global revolusjon. Hackere i alle land foren eder, oppfordrer RV-lederen.

Forbyr Microsoft

I mellomtida kjemper han for å snike inn en eller to RV'ere på Stortinget. Derfor inviterte Sira Myhre og RVs dataguru Trond Øgrim pressen for å presentere det RV kaller «verdens første Internett-politiske program»:

  • Gratis internett til fattige
  • Bredbånd over hele Norge
  • Alle bøker gratis på Internett
  • PC til alle elever og lærere
  • Forbud mot Microsoft i alle offentlige datamaskiner.

- Og dette koster?

- Det har vi ikke regna på, men det er billigere enn skattelettene til Høyre og Fremskrittspartiet, hevder RV-lederen.

Kapitalisme og kommunisme

I en 12-punktsplan viser partiet hvordan data og Internett skal bli et kommunistisk våpen for de fattige og undertrykte. Bill Gates skal kjeppjages ut av norske datamaskiner og erstattes av gratis-programmer.

- Dette er god kommunisme, men dette er også det beste kapitalistiske programmet for Internett. Det er kjempelønnsomt å investere i at nordmenn skal bli gode i å bruke data, insisterer RV-slugger Trond Øgrim.

Han lover å spandere en kveld med øldrikking for alle de oppmøtte journalistene dersom ikke de andre partiene har kopiert hoveddelene i RVs Internett-program innen fem år.

- Fordi alle kommer til å bruke data i framtida, må alle lære det. Det gjelder også elever med fattige foreldre som ikke har råd til hjemme-pc, understreker Øgrim.

Legger ut gratis skolebøker

Sira Myhre har tidligere lært mye om norsk helsevesen ved å vaske sykehusgulv. Nå har han igjen vært ute med filla og kjent på grasrota.

- I fjor vaska jeg på en ungdomsskole i Stavanger hvor de hadde 25 pc'er fordelt på 500 elever. Det går ikke an, sier RV-lederen.

- Det er ikke akkurat revolusjonært å programfeste at Internett er framtida?

- Nei, de andre partiene sier også det. Men RV vil gjøre noe og bevilge pengene det koster.

I løpet av august skal RVs ungdomsparti legge ut et tosifret antall lærebøker fra videregående ut på Internett - tross namsrettens nylig idømte forbud. Moderpartiet vil gå enda lengre og vil at alle bøker og annen kultur skal ligge gratis på nettet.

Drømmer om sperregrensa

- Internett skal være innhold - ikke bare være nakne damer og dyresex. Vi skal ha en kompensasjons-ordning for forfatterne og kunstnerne, men poenget er at verdenskulturen må være tilgjengelig for alle uansett lommebok og bosted, insisterer Sira Myhre.

Mandag smeller RV igang valgkampen som skal lokke blant annet dataproletariatet til å stemme rødt. Sist manglet det 600 oslostemmer på en stortingsplass, en plass som i år er forbeholdt Sira Myhre. Han minner om at Torstein Dahle mangler er par tusen Hordaland-stemmer på sin stortingsplass. Men i vente av den store revolusjonen, sikter RV høyere - helt mot sperregrensa.

- Den mest optimistiske valgdrømmen er å komme over fire prosent og ta Venstres plass på oversida av sperregrensa, gliser Sira Myhre.

<B>BIBLIOTEKET:</B> De som ikke har hjemme-pc skal kunne gå for eksempel hit på Deichmanske bibliotek og få gratis internett-tilgang uten kø.
SATSER PÅ DATA: - Internett er framtida, men bare RV vil bevilge nok penger til å gi datatilgang til alle, sier datajournalist Trond Øgrim (venstre) og RV-leder Aslak Sira Myhre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media