- Stem ved valget, eller mist jobben

Usbekistan vil vise verden at de beveger seg mot demokrati, men landet har fortsatt en vei å gå.

VALG I MORGEN:  Usbekistands president Islam Krimov, her sammen med Vladimir Putin i hovedstaden Tasjkent 10. desember, har stor innflytelse på parlamentet. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
VALG I MORGEN: Usbekistands president Islam Krimov, her sammen med Vladimir Putin i hovedstaden Tasjkent 10. desember, har stor innflytelse på parlamentet. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Søndag er det parlamentsvalg i Usbekistan. Den unge sentralasiatiske nasjonen, som fikk sin uavhengighet i 1991, har gjennomgått flere politiske reformer og har - på papiret - oppnådd mye av strukturene til et parlamentarisk demokrati. 

- Det er en veldig transparent prosess, og hvert eneste valglokale har i tillegg til valgkomiteen, representanter fra de fire ulike politiske partiene som stiller til valg, i tillegg er det utenlandske observatører som har kommet fra USA, Sveits, Korea og andre asiatiske land, sier norske Marit Fosse, redaktør av det sveitsiske magasinet Diva International, som fokuserer på internasjonal politikk.

Hun som befinner seg i byen Bukhara, og forteller at hun som observatør har besøkt tre forskjellige valglokaler i hovedstaden Tasjkent.

- Det betyr veldig mye for usbekerne at det vises at landet er i ferd med å utvikle seg mot et virkelig demokrati, sier Fosse. 

Få observatører Siden 2005 har landet hatt et parlament med to kammer. Det lovgivende kammer (underhuset) av Olij Majlis som består av 150 medlemmer. Overhuset - Senatet - består av 100 senatorer. Kvinner skal ifølge loven utgjøre minst 30 prosent.  OSSE, Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa, skriver på sine hjemmesider at de har sendt en begrenset oppdrag til Usbekistan:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer