Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stem ved valget, eller mist jobben

Usbekistan vil vise verden at de beveger seg mot demokrati, men landet har fortsatt en vei å gå.

VALG I MORGEN:  Usbekistands president Islam Krimov, her sammen med Vladimir Putin i hovedstaden Tasjkent 10. desember, har stor innflytelse på parlamentet. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
VALG I MORGEN: Usbekistands president Islam Krimov, her sammen med Vladimir Putin i hovedstaden Tasjkent 10. desember, har stor innflytelse på parlamentet. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag er det parlamentsvalg i Usbekistan. Den unge sentralasiatiske nasjonen, som fikk sin uavhengighet i 1991, har gjennomgått flere politiske reformer og har - på papiret - oppnådd mye av strukturene til et parlamentarisk demokrati. 

- Det er en veldig transparent prosess, og hvert eneste valglokale har i tillegg til valgkomiteen, representanter fra de fire ulike politiske partiene som stiller til valg, i tillegg er det utenlandske observatører som har kommet fra USA, Sveits, Korea og andre asiatiske land, sier norske Marit Fosse, redaktør av det sveitsiske magasinet Diva International, som fokuserer på internasjonal politikk.

Hun som befinner seg i byen Bukhara, og forteller at hun som observatør har besøkt tre forskjellige valglokaler i hovedstaden Tasjkent.

- Det betyr veldig mye for usbekerne at det vises at landet er i ferd med å utvikle seg mot et virkelig demokrati, sier Fosse. 

Få observatører Siden 2005 har landet hatt et parlament med to kammer. Det lovgivende kammer (underhuset) av Olij Majlis som består av 150 medlemmer. Overhuset - Senatet - består av 100 senatorer. Kvinner skal ifølge loven utgjøre minst 30 prosent. 

OSSE, Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa, skriver på sine hjemmesider at de har sendt en begrenset oppdrag til Usbekistan:

Veien fortsatt lang til et demokrati, påpeker Lene Wetteland. Hun er rådgiver i Den norske Helsingforskomite. 

- OSSE viser med sin «limited mission» at de ikke anser valget som reelt, og har derfor ikke sendt sitt ordinære valgobservasjonskorps til Usbekistan. De har 22 representanter tilstede i landet nå, blir selv holdt under oppsikt og jeg håper de benytter anledningen til å kritisere forholdene under valget, sier Wetteland. 

Korrupsjon, tortur og slaveri Usbekistan ble for en knapp måned siden «Norges-aktuelt» da Klassekampen dokumenterte hvordan det globale teleselskapet Vimpelcom, deleid av norske Telenor, i 2007 overførte 25 millioner dollar til en konto kontrollert av den usbekiske presidentdatteren, sangerinnen, designeren og professoren, Gulnara Karimova som betaling for telelisenser i Usbekistan. Slike overførsler skal ha skjedd flere ganger. 

Men landet sliter med mer enn bare korrupsjon. Tortur og fengslinger av opposisjonelle er blant ingrediensene i et land der menneskerettighetssituasjonen er blitt sett på som «bunnløs». 

KLAR FOT VALG:  Norske Marit Fosse har tatt dette bildet fra et valglokale i Usbekistan. Foto: Marit Fosse
KLAR FOT VALG: Norske Marit Fosse har tatt dette bildet fra et valglokale i Usbekistan. Foto: Marit Fosse Vis mer

- Usbekistan er et terrorvelde med stor grad av angiveri og tortur - et grusomt regime, sa Wetteland til Dagbladet i forrige måned. 

Ifølge Human Rights Watch er opp til to millioner usbekiske barn tvunget til å forlate skolen hvert år i to måneder for å plukke bomull - et stoff presidentdatteren bruker i hele sitt design. Bomullen gir gigantiske inntekter til Usbekistans autoritære regime når den selges på verdensmarkedet. 

Håndplukker kandidater Nå er det altså valg i landet, og de fleste partiene er - som ved andre valg - utelukket. Opposisjonspartier er tillatt, men er allment ansett for å ikke ha noen reell sjanse til å få makt. I forbindelse med morgendagens valg understreker Wetteland at Usbekistan er et diktatur og ikke et demokrati - og at valgkampen er iscenesatt for å få det til å se ut som det siste: 

- Det er ene og alene presidenten, Islam Karimov, som siler ut og forhåndsgodkjenner kandidater som skal kunne stille til valg. Han plukker ut mellom tre og fire representanter fra hvert distrikt, og ifølge mine kontakter inne i Usbekistan er dette personer som er kjent i regionene, som for eksempelforretningsfolk, men ikke kjent som politikere. De som ikke kommer inn i parlamentet vil ha andre fordeler, ved å ha makt i regionene. Noen får begge deler, sier hun. 

Wetteland forklarer at det er minimalt med debatt rundt valget. 

- Det er ingen debatt i regionene, og noe debatt i hovedstaden Tasjkent. Denne debatten omhandler temaer som økonomi, strøm, gass. Den er ikke på det nivå staten og parlamentet er forpliktet til å gi folket, sier hun. 

Trues til å stemme Wetteland peker på Usbekistan som en «trykkoker», med en befolkning som er fattig, misfornøyd og med bevissthet på undertrykkelsen som pågår. Interessen for valget er tilsvarende lav i befolkningen. 

- Personer som jobber i staten trues til å stemme. De kan bli fortalt av sjefen at «søndag er det valg, og du vet hva du har å gjøre», underforstått at man mister jobben dersom man ikke benytter seg av stemmeretten, sier Wetteland. 

Neste år er det presidentvalg i Usbekistan, og Wetteland mener Islam Karimov som et av få resultat av helgas parlamentsvalg kan styrke seg ytterligere i forkant av dette. Presidenten velges formelt for en femårsperiode av folket. Karimov har slitt med sykdom og har vært spådd å være på vei bort fra makta - noe som har utløst maktkamper i apparatet rundt ham. 

FØLGER USBEKISTAN:  Lene Wetteland mener mye gjenstår før Usbekistan er et demokrati. Foto: Privat
FØLGER USBEKISTAN: Lene Wetteland mener mye gjenstår før Usbekistan er et demokrati. Foto: Privat Vis mer

- Nå har Karmivov gjort det klart at han er sterk og ønsker å fortsette i presidentembetet. Da blir det også sånn. Motkandidatene til neste års presidentvalg vil være til pynt, sier Wetteland. 

SJEFEN:  Islam Karmimov er president og diktator i Usbekistan. FOTO: AFP PHOTO / ILMARS ZNOTINS
SJEFEN: Islam Karmimov er president og diktator i Usbekistan. FOTO: AFP PHOTO / ILMARS ZNOTINS Vis mer