Stemmefiske

NEW YORK (Dagbladet): - Cocktailselskap? Jeg har vært i dem alle, sier Norges FN-ambassadør i New York, Ole Peter Kolby. I snart fire år har han stått i spissen for kampen om en norsk plass i FNs sikkerhetsråd i 2001. Og den fortsetter via håndtrykk, høye glass, intense samtaler og lange flyreiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sosialt samvær og uformelle samtaler og utspill er viktig, sier Kolby, og fortsetter:

- Hvis alle som sier de støtter oss, holder ord, er Norges plass i Sikkerhetsrådet sikret. Men ingenting er helt sikkert i dette systemet. Mange sier ja for å være høflige, og så stemmer de som det passer dem. De kan ha sagt ja til andre kandidater også. Derfor må vi drive valgkamp hele tida. Etter at Italia meldte seg som kandidat i fjor, er kampen betydelig skjerpet, sier Kolby.

Korridorpolitikk

Han har nettopp sittet i intense fem minutter sammen med Costa Ricas representant Luis Varela Quiros. Kolby får stukket en såkalt note i hånda.

Varela Quiros er kandidat til en av FNs komiteer og anmoder om Norges stemme. Selv har Costa Rica sagt at de støtter Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet. Slik er det daglige spillet i FNs korridorer og møterom.

Når det mørkner, er det mottakelser og selskapelighet, og Kolby har sju dagers arbeidsuke.

Nordisk stemme

- Vi mener det nå er vår tur til å representere Norden. Svenskene var der sist. Om fire år er det danskenes tur. Den nordiske stemmen i Sikkerhetsrådet er viktig når det er snakk om å fornye FN.

- Svenskene hadde et program for arbeidet i Sikkerhetsrådet. Vi har det ikke?

- Vårt program heter norsk utenrikspolitikk. Svenskene hadde svensk utenrikspolitikk som program, sier Kolby.

- Var svenskenes utenrikspolitikk tydeligere?

- Svenskene hadde mye av det samme programmet som vi har. Dessuten vil Norge arbeide for å styrke FNs kapasitet og evne når det gjelder konfliktforebygging og konfliktløsing. Og for å samordne dette bedre med humanitær innsats og langsiktig nødhjelp, sier FN-ambassadøren.

I går fløy Kolby fra New York til Brussel. Derfra satte han seg på et nytt fly sammen med utenriksminister Thorbjørn Jagland for å delta på et toppmøte i Togo i Afrika.

- Afrika er viktig for Norge. Det er mange stemmer å hente der, sier Kolby.