«Operasjon OS»

Stemmeforvrenging og jente­bilde lurte hundrevis av barn

En hyggelig tone og etablering av tillit var alt som skulle til. Om og om igjen fulgte nettovergriperen samme mønster.

FREMMEDE: Via plattformene Omegle og Skype skal den siktede mannen ha fått kontakt med barna. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FREMMEDE: Via plattformene Omegle og Skype skal den siktede mannen ha fått kontakt med barna. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et enkeltbilde av ei blond jente i bar overkropp, funnet på internett. Stemmen til en mann i 40-åra, forvrengt ved hjelp av et dataprogram slik at det hørtes ut som ei tenåringsjente. En hyggelig tone og komplimenter som sørget for å etablere tillit.

Dette var alt som skulle til. Noen år seinere var 263 barn mellom ni og 16 år utsatt for nettovergrep av mannen som ble pågrepet i januar i fjor.

- De fornærmede har snakket med det de tror er tenåringsjenta Stine. Ved hjelp av ett internettbilde av ei tilfeldig jente har de blitt lurt til å tro at det er henne de snakker med. Bildet er sendt og brukt til alle guttene i saken, forteller Anette Holt Tønsberg til Dagbladet.

Forvrengt stemme

Hun er koordinerende bistandsadvokat for de fornærmede i politiets «Operasjon OS», som har avslørt en av Norges mest notoriske nettovergripere. I samarbeid med blant annet svensk politi har barna blitt sporet opp.

Til slutt viste politiets liste 48 fornærmede fra Sverige, en fra Finland og 219 fra Norge.

- Det er forskjellig hvor langt de fornærmede har vært villige til å gå, men mønsteret fra fornærmede har vært det samme. Han har justert alderen sin ut ifra hvem han har snakket med. Det er også brukt et stemmeforvrengingsprogram som har gjort at han hørtes ut som ei jente. Noen fornærmede har reagert på at stemmen hørtes merkelig ut, men mange har tatt det for gitt at den tilhørte Stine, sier Tønsberg.

Barn i hele Norge

Likhetstrekkene mellom «Operasjon OS» og «Operasjon Sandra», som har gått i Nedre Romerike tingrett siden slutten av januar, er mange. Begge gjerningspersonene er fra samme fylke, antallet fornærmede er tilnærmet likt, og i all hovedsak unge gutter. I begge sakene har gjerningspersonene utgitt seg for å være ei jente i tenåra. Likevel har ikke politiet klart å avdekke noen sammenheng mellom de to.

I motsetning til i Sandra-saken, hvor hovedvekten av fornærmede befant seg på Østlandet, ble det imidlertid funnet overgrepsutsatte barn jevnt fordelt i hele landet under «Operasjon OS».

- Mange er fra Trøndelag og områdene omkring Bergen og Stavanger. Overgrepene har startet med samtaler på KIK (chatte-app, journ.anm.) eller Omegle, og så forflyttet over til Skype. Siktede har framstått hyggelig, skapt tillit og gitt en trygghetsfølelse. Dette har ført til sending av videomateriale direkte eller bilder. Når videoene har vært sendt, har det blitt tatt skjermdumper av disse, forklarer Tønsberg.

Erkjenner skyld

Da Dagbladet tirsdag var i kontakt med forsvarer til mannen i 40-åra, advokat Gard André Lier, ble det opplyst at siktede har erkjent å ha utført nettovergrepene mot de 263 barna i «Operasjon OS». De venter nå på tiltalen, som er antatt å komme i løpet av april.

Rettssaken er foreløpig berammet til 7. oktober, og det er satt av ni uker.

- Over flere år har han sendt ut meldinger til tilfeldige ofre. Ofte har han bare skrevet «hei» og sett hvem som har respondert. Sånn sett har han forsøkt å få kontakt med langt flere enn de han er siktet for, uten å lykkes, sa Lier mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer