VIKTIG: På bursdagen sin fikk Kristin Halvorsen beskjed om å si minst mulig. Det taper SV på. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX
VIKTIG: På bursdagen sin fikk Kristin Halvorsen beskjed om å si minst mulig. Det taper SV på. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIXVis mer

Stemmeløs

Når Kristin Halvorsen tier, lytter velgerne, skriver Martine Aurdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-leder Kristin Halvorsen fylte 51 år i går og skrev på Facebook at hun ikke ønsket seg dyre gaver, men flere stemmer. Det trenger hun. Dagens kommunebarometer i Dagbladet bekrefter tendensen: SV ligger an til å gjøre et svært dårlig kommunevalg 12. september. Blir valgresultatet så dårlig som dette, vil partiet gjøre sitt dårligste valg siden 1970-tallet. Partiet har hatt tøffe valgkampinnspurter før. Men de er avhengige av en leder i knallform.

Siden 1997 har Kristin Halvorsen vært kommunikatoren som har løftet partiet. Hun var den første norske partilederen som lanserte en blogg, hun har i debatter framstått med humør og snert i kommentarene og hun er SVs største velgermagnet. Nå framstår for første gang SVs partileder som sliten, i forsvarsposisjon og humørløs i en valgkamp. Det er forståelig.

Intet parti har noen gang vunnet noe på å ta oppvasken før valget. Men i vår meldte ni SV-ere seg ut av partiet i protest mot krigsdeltakelsen i Libya. Under valgkampen har partiveteran Rolf Reikvam varslet lederdebatt og tidligere nestleder Rune Slagstad sagt at han vil stemme Rødt. Nestleder Bård Vegar Solhjell og stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen har med klønete uttalelser latt det framstå som om partitoppene er uenige om situasjon og strategi. Partiet mister troverdighet på hjertesaken skole og hver tredje velger går til Arbeiderpartiet. Da hjelper det ikke at partiet scorer høyt på klima og miljø, som i liten grad bestemmer hvilket parti velgerne stemmer på.

Nå har partilederen mistet stemmen. Derfor kommenterer hun ikke dagens måling. Tidligere i valgkampen var begrunnelsen at hun ikke kommenterer målinger, kun valgresultatet. Når Kristin Halvorsen nekter å kommentere noe, er det selvsagt først og fremst fordi hun ikke tror hun har mye å vinne på det. Nå har hun mest å tape.

Partilederen har fått beskjed av legen sin om å snakke minst mulig de nærmeste dagene. Hun håper nok at de interne kritikerne følger hennes eksempel. For når SVs sterkeste stemmer roper om krise og feil strategi, da lytter nemlig velgerne. Så går de til Arbeiderpartiet.