Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stemmemaskiner krasjer i valglokalet

Og stemmesedler smuldrer opp. Trøbbel flere steder i USA i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Allerede da valglokalene åpnet var det problemer med avviklingen av supertirsdagen i flere stater. Det er foreløpig ikke meldt om feil som kan forårsake de helt store utslagene på resultatet, men et fornyet valgsystem og teknologisk kluss kommer til å gi valgmedarbeiderne nok av utfordringer i natt.

Dagens mest absurde tabbe er at 60 000 forhåndsstemmer i California utrolig nok har begynt å falle fra hverandre fordi noen hadde glemt å sjekke hva som skjer når man bretter papirlappene.

- Problemene kan være lavteknologiske eller høyteknologiske, men problemer er det alltid, sier Barbara Dunmore, ansvarlig for ett valgdistrikt, til New York Times.

I Los Angeles skal valgmedarbeidere ifølge den vanligvis pålitelige ryktebørsen Drudge Report ikke ha klart å ankomme stemmelokalene tidsnok med nødvendig utstyr, men det har foreløpig ikke kommet noen detaljer om disse problemene.

Stemmeopptellingen kan i verste fall bli svært langvarig også flere andre steder, og tære på nervene til politikknerder i hele verden.

Spådde trøbbel

Flere eksperter har i forkant av supertirsdagen, dagen da hele 24 stater gjennomfører sine nominasjonsvalg, uttrykt bekymring for at valgmedarbeidere har fått for liten tid til å finstemme det gigantiske apparatet som må til for å avvikle stemmegivingen, skriver New York Times.

Supertirsdagen ble mye større enn man hadde forventet for få måneder siden, fordi mange delstater har framskyndet sine valg i frykt for å bli uviktige.

OPPSKRIFT PÅ KAOS: Elektronikken kan svikte flere steder i kveld. Foto: AP
OPPSKRIFT PÅ KAOS: Elektronikken kan svikte flere steder i kveld. Foto: AP Vis mer

Minst fem av delstatene bruker stemmemaskiner med trykkskjerm som ikke gir noen papirkvittering. Det kan i verste fall gjøre omtelling umulig hvis valgene blir jevne og det kan føre til et katastrofalt tap av informasjon om datasystemet kollapser.

I et valg der hver eneste delegat teller for Obama og Clinton kan dermed en krangel om enkeltdistrikter svært fort oppstå. Alle statene har egentlig bestemt seg for å slutte med de «skumle» maskinene, men ikke alle har rukket å gjøre noe med det.

Velgere ble bortvist

California, den viktigste staten i dag, har stemmemaskiner som gir backup på papir, men flere av statens valgdistrikter har ennå ikke fått de nye maskinene. Her må det avholdes vanlig valgurne-stemming der stemmene må håndtelles sentralt, og stemmene herfra kommer derfor ikke med blant de første resultatene.

To valgdistrikter i Georgia har også meldt om uregellmessigheter. Ett sted ble minst 50 velgere avvist i et valglokale fordi de ikke var blitt varslet om at valgdistriktet var delt opp siden forrige valg, og at de skulle ha møtt opp i et lokale mange kilometer unna. Et annet Georgia-lokale fikk ikke stemmemaskinene til å virke og skapte lange køer utenfor - noe som åpenbart kan føre til at folk går lei og drar hjem.

I en rekke stater er det ventet at valgoppslutningen blir mye høyere enn ved tidligere primærvalg, og det skaper også flaskehalser i valglokaler med få stemmemaskiner, skriver New York Times. Forhåndsstemmer som er sendt via posten kan også gi uventede utslag i natt.

- Hvis det blir en plutselig og uventet økning i forhåndsstemmer kan vi se store forsinkelser i resultatene, sier statsvitenskapprofessor Paul Gronke til New York Times.

<B>STÅLSETTER SEG:</B> I Delaware ser valget ut til å gå noenlunde bra for seg, men denne valgmedarbeideren så ut til å gå en tung dag i møte.
<B>OLD SCHOOL:</B> I New York bruker de fleste valgdistriktene svært manuelle stemmemaskiner fra 1960-tallet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media