Stemmen brast i retten

- Jeg stolte på ham i alt, sa Kristi brud om mannen som er tiltalt for å ha drept hennes søster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmen brast da Kristi brud fortalte retten om ekteskapet mellom sin drepte søster og Helge Fossmo.

- Jeg syntes det var veldig vanskelig å omgås dem sammen. Helge snakket om at Sanna måtte jobbe med ting, jeg forsto det, at hun måtte modnes inn i rollen som make og mor.

- Jeg tror hun tenkte at hun var veldig lykkelig i sitt ekteskap. Da stolte jeg på Helge, i dag gjør jeg ikke det, sa en gråtkvalt Åsa Waldau, om pastorens andre ekteskap, ekteskapet med søsteren hennes Alexandra.

- Stolte på ham i alt

Ved 10.35-tiden torsdag formiddag inntok Åsa Waldau, alias Kristi brud, vitneboksen i Uppsala tingrett. Der forteller hun om da hun kom til menigheten i Knutby i 1992, om sitt første møte med pastor Helge Fossmo, om forholdet deres - og ekteskapet med den drepte søsteren hennes, Alexandra Fossmo.

Waldau forteller om et svært nært vennskap med pastoren:

- Vi har hatt en veldig omfattende relasjon. Mellom høsten 1997 og 2000 hadde vi en utrolig god relasjon, der jeg stolte på ham i alt.

Hun forteller at Fossmo tidlig - og flere ganger - ga uttrykk for at kona Heléne var sint, sur, sjalu og masete - hjemme. At hun spilte et dobbeltspill. Og om hvordan hans beskrivelser av henne ikke samsvarte med hennes egen oppfatning. For henne var Heléne et godmodig og godhjertet menneske, glad i barna og livet som hjemmeværende.

- Hun elsket å sitte og prate og spise med folk, var veldig lyttende, åpen, glad og lo masse, forteller Waldau, ifølge Expressen.

- Jeg trodde på Helge hele tida, nå vet jeg ikke.

I retten avviser Waldau Fossmos påstander om at hun tidligere betegnet Heléne som 'uren' - og at hun måtte 'tas hjem til Gud'.

- Vi snakket alltid mye om problemene våre. Vi har en talemåte - 'å dø fra seg selv' - det handler ikke om å dø fra jordelivet, men å legge vekk egoet sitt, forklarte hun.

- Jeg kan ikke bestemme hvem som skal tas hjem eller ikke. Det er ingenting som er skremmende for en kristen, å tas hjem til himmelen, det er noe alle har som mål.

- Drømte om konas død

To uker før Heléne døde skal Fossmo ha fortalt Waldau at han sju ganger hadde drømt om sin kones død, og at han hadde 'sett henne' i badekaret.

- Når han snakket om at han hadde drømt at hun skulle dø, så oppfattet man det som om han snakket fra Gud, som jeg opplevde det da. Jeg syntes det var veldig ubehagelig og sa at han skulle snakke med Heléne om det, sa Waldau.

Hun forteller at hun kjørte med Samuel Frankner etter ambulansen med Heleéne. At hun ble redd da hun tenkte på Fossmos drømmer. Og at hun har følt en merkelig trang til å beskytte ham. Hun kan ikke si om han oppførte seg merkelig i tida rett Helénes død, fordi hun ikke vet hvordan man sørger, og fordi det var Fossmos ønske om ikke å vise seg svak overfor forsamlingen.

Hun fortalte også om hvordan hun lot seg irritere over pastorens fortrolige samtaler med søsteren Alexandra.

- Veldig snart etter Helénes død forklarte Helge at han også hadde drømt at han skulle gifte seg med Sanna. Det likte jeg ikke. Da ble jeg lei meg og redd, og da tror jeg allerede han hadde en påbegynt relasjon med Sanna. Vi pratet om at det overhodet ikke var passende. Etter det har jeg ikke hatt noen veldig nær omgang med Helge, forklarte Waldau retten.

Ifølge Waldau fortalte Fossmo at han også en gang drømte at Alexandra døde, men at hun avskrev det som en vond drøm - en naturlig reaksjon på alt han hadde opplevd. Men da han fortalte at han trodde Alexandra skulle 'gå hjem' og at han da skulle gifte seg med barnepiken Sara Svensson, ble hun sint.

- Jeg sa til Helge at 'du skal leve og være trofast mot Alexandra'.

Hun forteller også at ingen av de to kvinnene trivdes med å bo under samme tak, og at søsteren én gang fortalte at hun var redd Sara skulle komme opp med en kniv når hun la seg.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer når retten settes etter pause.

SØSTER:</B> Åse Waldau, også kjent som Kristi Brud, fortalte i dag om sin drepte søster (bildet), Alexandra.
BARNEPIKEN:</B> 10. januar ble Alexandra Fossmo (23) -<wbr> kona til den norske pastoren Helge Fossmo (32) -<wbr> skutt og drept i Knutby i Sverige. Samme dag ble Fossmos nabo, Mats Daniel Linde (30), skutt. Han overlevde. Ekteparets tidligere barnepike, Sara Svensson har tilstått ugjerningene. Bildet viser pastorens første kone, Heléne, som ble funnet død i badekaret.