Stemmen fra garasjen?

Den konservative politiske kommentatoren Pat Buchanan var høyst sannsynlig «Deep Throat», kilden fra Det hvite hus, konkluderer studenter på universitet i Illinois.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har de rett, er det duket for stor ståhei 30 år etter at USAs største politiske skandale ble avslørt etter et hemmelig møte i et garasjeanlegg i Washington.

Pat Buchanan er en av amerikansk politikks mest konservative politikere.

Han er for at USA skal bryte alle internasjonale avtaler og klare seg selv. Isolasjonisten Buchanan har stilt som kandidat ved flere presidentvalg; senest i 2000. Han har også vært politisk kommentator og debattant på CNN.

Siden 1999 har journalistprofessor William Gaines og studentene hans satt seg fore å avsløre kilden til journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein fra The Washington Post. De har gått gjennom tusenvis av FBI-rapporter, og årets avgangskull mener Buchanan er informanten, skriver Chicago Tribune.

Pat Buchanan skrev taler for Det hvite hus på den tida og var en meget lojal republikaner. Like fullt ble han rasende på president Richard Nixon fordi han anerkjente Kommunist-Kina.

- Buchanan er en meget sammensatt mann og kunne godt ha gjort det, sier Gaines til Chicago-avisa. Han legger vekt på at han lenge trodde Buchanan ville falle ut av lista over mistenkte, men det var helt umulig å få ham ut.

Studentene har fått tak i originalmanuset til Woodward og Bernsteins bok «All The President's Men», hvor forlagsredaktøren skriver på ei side: «Bob, du er farlig nær ved å identifisere kilden her.»

Men fortsatt er det ingen andre enn journalistene Bob Woodward, Carl Bernstein og sjefredaktør Ben Bradlee som vet hvem «Deep Throat» er - den mystiske personen som lekket avgjørende informasjon til de to Washington Post-journalistene.

Ryktene har vært mange, for det måtte være en person i Nixons nærmeste krets.

Hittil har kildevernet stått like sterkt som journalistikken i Washington Post.