Stemmen fra mesterligaen

Navn: Knut Theodor Gleditsch Alder: 62 Yrke: TV-kommentator

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han «flyttet» fra Marienlyst til Oslo Plaza for ni år siden. Og ble lovet gull og grønne skoger hos Nils Rykken i «Norges Radio». Men luftslottet dunstet bort, Rykken forsvant, og Knut Th. Gleditsch endte opp i reklamekanalen TV3. Som godt gasjert formidler av store fotballbegivenheter. Rett nok ikke til «hele» det norske folk. Men, pytt.

For det er Gleditsch og ikke gamle-kollega Arne Scheie som har vært og er øyenvitne til den store framgangen for norsk klubbfotball i Europa. Gjennom Rosenborgs mangeårige eventyr i mesterligaen. Derfor var Gleditsch i Paris i går kveld. Mens Scheie ganske sikkert satt og så på TV-overføringen, i et rastløst håp om et stortingsvedtak som forbeholder våre riksdekkende kanaler senderettighetene fra store sportsbegivenheter.

Knut Theodor, «Gle» blant kolleger og «Toddie» i familiekretsen, er fortsatt den samme skravlebøtta som i tippekampens gullalder. Men han beundrer ikke lenger den storvokste skikkelsen og den flotte hårmanken til en Gordon McQueen. For TV-veteranen har nådd års alder og har dessuten anlagt en moderne fasong på det håret han har igjen.

Og hans for lengst innarbeidete utenomsnakk balanseres av saklige og lavmælte fotballfaglige vurderinger fra Knut Thorbjørn Eggens munn. Mosse-treneren er langtfra den samme mitraljøsen som pappa Nils Arne, men fotballkunnskapene duger til å hjelpe Gleditsch i to ganger 45 minutter avbrutt av litt studioskravling og mye reklame.

Gleditsch er oppvokst i Sande i Vestfold, ei bygd uten store idrettsstjerner. Dette til tross, han ble bitt av sportsbasillen i ung alder og rømte skolen for å følge vinterlekene i 1952 på nært hold. Hans vei til sportsreporterfaget gikk, som for så mange andre i samme generasjon, via Sportsmanden og Morgenposten. Derfra ble han hodehentet til NRK av Jarle Høysæter i 1966. Og rundt 1970 hang han seg med på verdenscupsirkuset i alpint, i veksel med bøttevis av tippekamper fra Nord-England.

Han var kjendis lenge før «alle» som viser seg i TV-ruta ble det. En ufrivillig status som aldri gikk ut over hans kollegiale egenskaper. Men etter 25 år i statskanalen syntes han det fikk holde. Og beslutningen har han aldri angret på.

Nå er tempoet skrudd ned. Han er godt gift, har tre barn, og er i de siste årene også velsignet med fire barnebarn. Han bor i Bærum, liker et godt glass rødvin, kjører Mercedes 200E, golfer litt på fritida og er fornøyd med tilværelsen. Men tåler sikkert at Rosenborg går videre til mesterligaens mellomrunde.