Stemmen fra Nord-Korea

Når nyhetsankaret Ri Chun-hi (67) leser nyhetene skjelver fienden av frykt.

ANKERKVINNEN: Ri Chun-hi leser opp nyhetene på den statlige tv kanalen KCBS med teatralsk innlevelse. Foto:  AFP PHOTO/OFF TV
ANKERKVINNEN: Ri Chun-hi leser opp nyhetene på den statlige tv kanalen KCBS med teatralsk innlevelse. Foto: AFP PHOTO/OFF TVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med nyheter fra den spente situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea har det dukket opp et «nytt» fenomen på tv-skjermene: Nyhetsoppleseren og ankerkvinnen Ri Chun-hi.

Og hun er mye mer enn en vanlig nyhetsoppleser. Hun er Kim Jong Ils stemme til det nord koreanske folket og verden forøvrig, skriver Aftonbladets korrespondent Bo Gunnarsson.

- Når hun taler skjelver fienden av frykt, sa en ung forretningsmann fra Pyongyang til avisen.

Stemme utad Hver gang det stormer rundt Kim Jong Ils regime trer hun frem og maner til «patriotiske heltegjerninger».

Helt ny er hun jo ikke. I nærmere 40 år har hun lest opp nyheter på den statlige tv-kanalen KCBS som er de bildene som sendes ut til utenlandske kanaler. Med en fantastisk innlevelse gjør hun inntrykk på alle som ser tv sendingene. Ingen glemmer hennes stemme som vibrerer av følelser og favner bredt i toneomfang.

Hyller lederen Hennes fremste oppgave er å bygge opp under og hylle den store lederen Kim Jong Il. Hver gang hun snakker om lederen blir hun varm i stemmen og snakker som en hel nasjons bestemor. Hvis hun derimot leser nyheter om noen fiender av regimet, tordner stemmen gjennom tv-ruten og hun fremstår som en gammel general.

Flod av tårer I de fleste nyhetsrapportene er det propaganda som skal bygge nasjonen og styrke lederen hun leser opp. Den eneste dårlige nyheten hun noen gang har avslørt for det nordkoreanske folket var da landsfaderen, den «Store Lederen» Kim Il Sung, døde i 1994. Da gråt hun floder av tårer i tv-ruten i flere uker, skriver Aftonbladet. Og hun var ikke alene. Hun fikk hele nasjonen med seg og alle syntes å være utrøstelig. Noen år senere presenterte hun nyheten om Nord-Koreas første kjernevåpentest, og da sang hun fasett av glede på skjermen.

Hvem er hun? Men hvem er denne damen? Det ser ut til å være en liten statshemmelighet. Men et lite innblikk fikk vi for noen år siden da magasinet Naenara hadde en artikkel om henne. De skriver at hun bor i en luksusvilla i Pyongyang sammen med sin mann, to sønner, svigerdatteren og tre barnebarn. Både huset og en luksusbil ble gitt henne som gave fra regimet, skriver magasinet.

Gikk på drama-linja Ri Chun-hi studerte drama og film på Pyongyang Universitetet da Kim Il Sung personlig overtalte henne i 1971 til å skifte scene. Han ville at hun skulle bygge opp et «patriotisk informasjonssystem» som skulle fylle tv-ruten. Hennes stil har senere blitt kopiert av mange andre «journalister» i Nord Korea.

Men hva sier seerne i det isolerte utsultede regimet om hennes stil?

- Hun har ikke noe troverdighet lengre, sier en ikke navngitt kilde til Aftonbladet.

Se video av henne her.