Stemmen fra Stryn

Navn: Jostein Flo Alder: 35 Yrke: fotballspiller, p.t. radiokommentator

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang slo vi av lyden på TV-apparatene og hørte på Bjørge Lillelien. Og for så vidt kunne dagens spalte like godt handlet om hans arvtaker Arve Fuglum. For sammen med Jostein Flo lager han drivende god radio fra EM i fotball. Hadde ratingen vært den samme, var det herrene Fuglum og Flo som hadde stilt sine fjernsynskolleger i skyggen i de tusen hjem. Beskjeden er altså: Viktig melding: Lytt på radio! For i dampradioen sitter de beste norske fotballkommentatorene under årets EM.

Dermed går Dagboka mediesynserne i næringa og utroper en 35 år gammel stryning som den beste ekspertkommentatoren. Hittil er han best kjent som en luftkriger med ikke altfor blendende teknikk, en som har stanget inn en rekke viktige mål på klubb- og landslag. Nå er han ute av landslaget, i går var han på jobb i Trondheim og rakk å utlikne for Strømsgodset i 1. divisjonskampen mot Strindheim.

Men lørdag kveld satt han i et studio på Marienlyst og kommenterte kampen mellom England og Tyskland på en framifrå måte. Flo lykkes bedre enn sine TV-kolleger, med fotballekspert Egil Olsen som et naturlig unntak, i å fortelle om tendensen i kampene. Slikt er selvsagt en nødvendighet når det formidles til et publikum som bare hører. Men det viktigste er likevel at Flo rent instinktivt skjønner hva som skal til. Blant de såkalte ekspertkommentatorene er han langt fra alene om å ha praktisk erfaring fra banen, men der hvor han sitter, ser han de samme monitorbildene som sine TV-kolleger og kunne lett blitt henfallen til å si bare det han ser.

I stedet bruker han sin velklingende nordfjorddialekt til å gi radiolytterne noe å tygge på. Kanskje har han fått noen gode tips av samboeren, radioreporter Trine Grung. Kanskje er det tryggheten ved å sitte ved siden av en rutinert kommentator som gjør Flo-en til en mann verdt å høre på. Kanskje er han bare et naturtalent.

Sikkert er det imidlertid at stryningen har spilt mye på sjarmen sin. Alt fra han var guttunge og ba mor Thorlaug om å skrive skolestilen sin fordi han måtte på trening. Men den lyshårete kjempen har også vært en verdifull sosial faktor på det norske fotballandslaget. Og en god storebror for Tore André, han som viste seg å komme enda lenger ute på matta. For Jostein står bokført med 51 landskamper og 11 mål. Og det stopper nok der. Selv om han fortsetter å score i en lavere divisjon.