VALGDAG: Mer enn 5,3 millioner Katalanere har blitt oppfordret til å stemme for frigjøring fra Spania av katalanske myndigheter i dag, men Spanias sivilgarde prøver å forhindre at stemmegivninger finner sted. Foto: AFP Photo/Josep Lago
VALGDAG: Mer enn 5,3 millioner Katalanere har blitt oppfordret til å stemme for frigjøring fra Spania av katalanske myndigheter i dag, men Spanias sivilgarde prøver å forhindre at stemmegivninger finner sted. Foto: AFP Photo/Josep LagoVis mer

Valget i Catalonia:

«Stemmene er ugyldige»

Fraværet av internett i valglokalene gjør at katalanske myndigheter ikke lenger kan hindre dobbeltstemming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
VALGURNE: Demonstrantene bærer valgurner inn i et valglokale i Barcelona. Foto: AFP Photo / Pierre-Philippe Marcou
VALGURNE: Demonstrantene bærer valgurner inn i et valglokale i Barcelona. Foto: AFP Photo / Pierre-Philippe Marcou Vis mer

(Dagbladet): Spanias sivilgarde har tatt kontroll over regionale telekommunikasjonssentere for å forhindre at stemmegivningen finner sted. Det melder den spanske avisen El Pais.

Velgere som skulle stemme digitalt sier at de ikke får tilgang til websiden de opprinnelig kunne stemme ved fordi den er tatt ned av spanske myndigheter.

Mange innbyggere har også mistet internettilgangen. Teknikere jobber med å sette opp nye domener der velgerne kan avgi stemmene sine.

Den katalanske regjeringen delte tidligere i dag en nyopprettet Wordpress-blogg der de oppfordret innbyggerne til å stemme inntil klokken 11.59 i natt. Websiden er ikke lenger tilgjengelig.

Ugyldige stemmer

SKUDD: Spansk politi skal ha avfyrt skudd mot katalanske demonstranter i gatene i Barcelona. Ifølge Sky News brukte politiet gummikuler. På videoen hører man skudd bli avfyrt. Video: AP / DV Vis mer

Ifølge kilder fra politiet har ingen av valglokalene hatt internett siden klokken 08.30 i dag morges. De sier kampen om å stoppe folkeavstemningen fra å skje, ikke begynner utenfor stemmelokalene, men på internett.

De legger til at tapet av internettilgang betyr at valglokalene ikke har tilgang til folketellingen. Dermed kan de ikke kontrollere om enkelte stemmer flere ganger.

Ved manuelle stemmegivninger viser velgerne frem identifikasjonsbevis som de frivillige i valgbodene godkjenner.

Stopper valget

Katalonias folkeavstemning for uavhengighet i den nordøstlige regionen i Spania har skapt store konflikter mellom valgdeltagerne og politiet. 38 velgere er skadet, og ni er sendt til sykehus som følge av opptøyene, og den katalanske regjeringens talsperson, Jordi Turull, har sammenliknet politiets oppførsel med landets tidligere diktator, Francisco Francos.

MAKT: Spansk politi brukte fysisk makt for å fjerne katalanske velgere fra stemmelokaler. 38 personer skal være skadd, og ni sendt til sykehus. Video: CNN / Gobierno de Cataluna Vis mer

På tross av at avstemningen er erklært ulovlig av den spanske domstolen, ble valgurnene smuglet inn i diverse valglokaler i dag tidlig, og flere tusener av katalanske innbyggere samlet seg utenfor valglokalene søndag morgen.

Sivilgarden strømmet til gatene tidlig for å stoppe avstemningen, men fordi stemmegivningen allerede var påbegynt, avgjorde den spanske sivilgarden å stenge av internett for å stoppe stemmene fra å strømme inn.

Konfiskerte valgurner

Spansk nasjonalpoliti har i flere uker forsøkt å konfiskere katalanernes valgurner, og i dag brøt de seg inn i valglokalene for å ta dem med seg. Det skriver AP. Inndragelsen skapte store opptøyer blant velgerne, som reagerte med å holde politiet igjen.

For å klarere området rundt bilene slik at de kunne dra, skjøt politiet gummikuler mot velgerne. En kilde forteller nyhetsbyrået at politiet sparket demonstrantene før de skjøt mot folkemengden.

VOLD: Spansk politi bruker fysisk makt for å fjerne katalanske demonstranter fra stemmelokaler i Spania søndag. Video: CNN / Minister of Justice / Catalan Government Vis mer