Stemmene i slummen

DETROIT (Dagbladet): Jack Fields (21) og José Marcus (21) er klare til å stemme ved presidentvalget. Men de kommer aldri til å møte kandidatene Al Gore eller George W. Bush. Grunn: Det er for fattig, nedbrent og truende i Detroits Jefferson-bydel hvor getto-gutta bor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gore og Bush slåss om Detroit og Michigans viktige 18 valgstemmer. Når George W. Bush i dag innleder en to dagers rundreise i Michigan, har José bestemt seg for å se på tv. Han vil finne ut hvilken kandidat som bryr seg om fattige. Han har problemer med å se forskjellen på Gore og Bush.

Svart majoritet

Jack overrasker med å si at han stemmer Bush. Helst ville han stemt på Jesse Jackson og hadde en kvinne stilt opp, ville han stemt på henne. Han er forvirret, uten arbeid og med drømmer om sin egen lille business. Men han vil stemme.

Opptur

De to guttene tilhører de 70 prosent svarte som utgjør Detroits befolkning på rundt en million mennesker. Etter blodige raseopptøyer i 1967 hvor 40 mennesker ble drept og over 1300 bygninger rasert, har Detroit aldri reist seg skikkelig. Hvite flyktet til forstedene og tok med seg business og økonomisk initiativ. Over en million mennesker forsvant fra byen. Detroits indre bydeler ble en svart getto av håpløshet, kriminalitet, drap og motløshet. Da oljekrisen kom i 1973 og japanerne truet amerikansk bilindustri, sank bilbyen Detroit dypere ned i håpløsheten. Nå har de gode økonomiske tidene fått Detroit opp i knestående. Kriminaliteten viser synkende kurve og arbeidsløsheten er lav.

Barometerstat

- Det fine med Detroit er at det er masse jobber å få, sier arbeidsløse Jack og håper han snart kan skaffe seg en jobb i bilindustrien. Og det er på fabrikkene til blant andre Ford, Daimler/Chrysler og General Motors velstanden igjen bygges i Detroit og nordøst i Michigan. Michigan er en av de viktigste svingstatene under årets valg. Bill Clinton vant delstaten både i 1992 og 1996, men George Bush senior fikk Michigans stemmer i 1988. - Michigan er et slags barometer på i hvilken retning valget vil gå, sier President i United Auto Workers, Paul Krell. Jack og José gir egentlig blaffen i hvem som vinner. - Vi skulle ønske Bill Clinton fortsatte. Han er den eneste som bryr seg om sånne som oss, sier de.

<B>GHETTO-GUTTER:</B> Jack Fields og José Marcus befinner seg langt utenfor Al Gores og George W. Bushs målgruppe.