PRESIDENTVALGET 2012: Tusenvis av amerikanske soldater og familiene deres er i harnisk etter at stemmene deres ikke ble tatt med i årets presidentvalg. Grunnen er at det militæret postsystemet går for tregt og at stemmesedlene ikke nådde fram i tide. Foto: J. P. MARSHALL / REUTERS / NTB SCANPIX
PRESIDENTVALGET 2012: Tusenvis av amerikanske soldater og familiene deres er i harnisk etter at stemmene deres ikke ble tatt med i årets presidentvalg. Grunnen er at det militæret postsystemet går for tregt og at stemmesedlene ikke nådde fram i tide. Foto: J. P. MARSHALL / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Stemmene rakk aldri fram i tide - kunne påvirket resultatet

Presidentvalget i USA er over, men det mangler fortsatt tusenvis av stemmer fra soldater i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Naval Enlisted Reserve Association er tusenvis av amerikanske soldater og familiene deres er i harnisk etter at stemmene deres ikke ble tatt med i årets presidentvalg i USA.

- Hvor i helvete ligger landets moral, sier moren til en 25-årig soldat som var stasjonert i Afghanistan, skriver examiner.com.

To måneder forsinket Grunnen til forsinkelsen skal være den trege postgangen til militæret i USA, og det kan ta opptil to måneder før stemmene endelig når fram.

I et brev sendt til det amerikanske Forsvarsdepartementet uttrykkes det stor frustrasjon.

«Vi skriver for å uttrykke bekymring overfor Forsvarsdepartementet og deres sikkerhet rundt stemmene til våre militære medlemmer. Vi mener dette kan ha hatt innvirkning på valgresultatet med tusenvis av ubehandlede stemmer»

Ikke første gangen I tillegg til denne forsinkelsen styrtet et militært transportfly 19. oktober på flybasen i Shindad.

Ulykken førte til at over 5000 brev ble ødelagt - deriblant avstandsbehandlede stemmesedler fra soldater i Afghanistan som skulle sendes til USA.

Valgansvarlige anbefalte at disse stemmesedlene skulle sendes på nytt - kun 2,5 uker i forkant av valget.

I en artikkel skrevet av Michelle Malkin, som ble publisert på Townhall.com, står det: «Selv om føderale mandater sier at alle militærbaser skal etablere et valgkontor, skal Pentagon tidligere i år ha rapportert at dette kun skal gjelde halvparten av militærbasene.»

Glemte å sende stemmesedler Videre i artikkelen står det at flere titalls distrikter glemte å sende stemmesedler til soldatene.

«I Wisconsin skal så mye som 30 distrikter ha glemt å sende stemmesedler til soldater som er stasjonert i utlandet - før 45-dagersfristen var ute.»

Eksperter, veteraner og advokater til soldatene, er alle enig i at 45 dager bør være et minimum for at stemmesedlene skal rekke hjem i tide. Men føderale myndigheter har ikke gjort noe for å håndheve Military and Overseas Voter Empowerment Act, som sier at soldater og personer som bor i utlandet skal få hjelp til å stemme under valget.

Ifølge Malkin, skal «Obama-administrasjonen aktivt ha jobbet mot dette systemet.»

- I bunn og grunn viser dette at militæret, kvinner og menn som risikerer livene for vår frihet, de som mest av alle fortjener å kunne stemme - blir forhindret til å gjøre dette. Dette er skandaløst.

KOM ALDRI FRAM: Forhåndsstemmene som ble sendt til USA fra soldater i utlandet kom aldri fram i tide til valgdagen. Disse ender opp med å ikke bli tatt med i opptellingen, noe som kunne påvirke valgresultatet. Foto: JEFFREY PHELPS / EPA / NTB SCANPIX
KOM ALDRI FRAM: Forhåndsstemmene som ble sendt til USA fra soldater i utlandet kom aldri fram i tide til valgdagen. Disse ender opp med å ikke bli tatt med i opptellingen, noe som kunne påvirke valgresultatet. Foto: JEFFREY PHELPS / EPA / NTB SCANPIX Vis mer