Majorstua-drapet:

- Stemmene sa han måtte sove

I detalj forklarte drapstiltalte Makaveli Lindén om hvordan han truet, bandt fast og drepte Heikki Bjørklund Paltto (24) i et kollektiv på Majorstua. Stemmer i hodet skal ha bedt ham gjøre det.

TVIL OM TILREGNELIGHET: - Han var klart psykotisk både før og etter, sier Makaveli Lindéns forsvarer Øystein Storrvik på den første dagen av rettssaken mot Makaveli Lindén. Video: Hageskal og Sæthre / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har ikke vært noen engel. Men jeg gråter inni meg når jeg hører Heikkis mor forklare seg. Jeg føler anger hver dag.

Slik innledet Makaveli Lindén sin forklaring i rettssal 207 i Oslo tingrett mandag. Der står han tiltalt for å ha knivstukket og drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto i et kollektiv på Majorstua 15. oktober i 2018.

Nesten på dagen to år etter drapet startet rettssaken mot den svenske 22-åringen.

Hør Dagbladets podcast Rett på, om drapet på Majorstua under.

Kom for å bli dørvakt

Det har vært mange ubesvarte spørsmål knyttet til Majorstua-drapet. Flere av dem ble besvart mandag. Der forklarte Lindén seg detaljert om dagene i Norge før drapet fant sted.

Etter å spontant ha hoppet på toget i Uppsala, hvor han bodde, kom han til Norge 8. oktober. Planen var å bo hos noen venner.

- Jeg ville bli dørvakt. Jeg hadde ikke tenkt noe særlig over hvor lenge jeg skulle være her, men jeg skulle bo hos mine venner, sa Lindén i retten.

- EN DYSTER HISTORIE: Makaveli Lindén møtte i Oslo tingrett mandag, tiltalt blant annet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto. Slik forklarte han seg i retten. Video: Hageskal og Sæthre / Dagbladet Vis mer

Ei uke seinere var planen fortsatt ikke nærmere ved å bli realisert. Samtidig var han i ferd med å bli kastet ut av vennenes leilighet, hvor han hadde oppholdt seg i ei uke mens han ruset seg og solgte narkotika rundt omkring i Oslo.

Selv husker den drapstiltalte svensken lite av oktoberdagene i Norges hovedstad. Drapet ble han imidlertid spurt i detalj om.

DREPT: 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto fra Mysen ble drept på Majorstua i oktober 2018. Foto: Privat
DREPT: 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto fra Mysen ble drept på Majorstua i oktober 2018. Foto: Privat Vis mer

Etter først å ha utført et ran i et parkeringshus på Majorstua, stakk han fra stedet og forsøkte å gjemme seg for politiet. Han hoppet over et gjerde og havnet tilfeldigvis utenfor kollektivet i Arbos gate. Her ble han sittende omkring en halvtime, før han til slutt banket på og ble sluppet inn av Paltto.

Sekunder etter rettet han kniven mot 24-åringen, som var den eneste av fire gutter som var hjemme i kollektivet. Paltto ble så kommandert rundt omkring i leiligheten av Lindén, som var på jakt etter penger og verdisaker.

Hørte stemmer

- Jeg vet ikke hvor lenge vi gikk rundt i leiligheten, men kanskje en halvtime. Til slutt ba jeg ham sette seg på en stol. Så bandt jeg ham med en ledning, sa Lindén, og la til:

- Jeg hørte på stemmene i hodet. De sa jeg måtte ta en plastpose over hodet hans, og få ham til å sove. Han skulle bli bevisstløs, sier den svenske 22-åringen.

Paltto skal imidlertid ha klart å rive av seg posen. Etter dette skal Lindén ha truet ham med kniv igjen. Ifølge tiltalte forsøkte 24-åringen da å ta fra ham kniven. Sekunder etter skjedde det fatale.

- Jeg tror jeg stakk ham fem ganger med kniven, men jeg fikk blackout. Han lå på golvet da jeg dro fra leiligheten, sa tiltalte Lindén om drapet.

I tiltalen er det slått fast at drapet ble utført med 45 knivstikk. Kniven ble ifølge Lindén lagt igjen i leiligheten før han dro. Ifølge statsadvokat og aktor Trude Antonsen ble den funnet i oppvaskkummen i kollektivet.

I RETTEN: Makaveli Lindén ankommer retten. Han er tiltalt for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto med omkring 45 knivstikk. Bilder fra NRK. Vis mer

På rømmen

I retten kom det fram at den tiltalte 22-åringen etter dette dro til en park. Der inntok han kokain før han fortsatte ferden langs Frognerelva. Her kastet han fra seg store deler eiendelene fra ransutbyttet før han dro videre til Skøyen stasjon, og derfra tok toget hjem til Uppsala og familien.

Etter å ha vært innom sin far dro han videre til Danmark og nedover Europa. Han ble til slutt pågrepet av væpnede spesialstyrker på togstasjonen i Dijon i Frankrike 23. oktober - åtte dager etter drapet.

Påtalemyndigheten og hans forsvarer, advokat Øystein Storrvik, mener tiltalte var i psykose da drapet skjedde. Begge mener at Lindén må dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Rettssaken mot Lindén fortsetter tirsdag. Da vil en nær venn av avdøde Paltto forklare seg. I tillegg vil bekjente av drapstiltalte fortelle om hvordan 22-åringen framstod i dagene før drapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer