Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Stemmer du, så dør du»

Opprørerne lover et blodig valg, og det går ut over demokratiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag arrangeres valg i Irak, et valg opprørerne lover vil bli blodig - der de selv bruker valglistene som dødslister.

- Det blir ikke et demokratisk valg, fastslår Irak-ekspert Henrik Thune.

Forskeren fra Norsk utenrikspilitisk institutt sier det de sunni-muslimske områdene - fire provinser med Bagdad i spissen - som vil være det største problemet. Det er her opprørerne har støtte, men også mest grep om befolkningen.

- Her vil ikke befolkningen kunne delta, rett og slett fordi risikoen er så stor. Og at en stor del av befolkningen ikke får delta er alvorlig, for det er akkurat det opprørerne ønsker å oppnå, sier Thune til Dagbladet.no.

Kaotisk og farlig

Og her er noen av problemene i Irak akkurat nå, alle faktorer som bidrar til at valget ikke blir demokratisk:

  • Det er kaos i store deler av landet. De siste dagene en rekke mennesker blitt drept i terroraksjoner satt igang av motstanderne av valget for å skremme.
  • Den islamske hæren, gruppa Ansar al-Sunnah Army, Abu Musab al-Zarqawi og andre sunniekstremister har tatt ansvar for angrep på valglokaler, politimenn og vakter. De har truet med å ødelegge valget på søndag. Blant annet truer de alle som går til valglokalene.
  • Abu Musab al-Zarqawi, som skal ha tilknytning til al-Qaida, har lagt ut en video på nettet som viser drapet på Salem Jaafar Abed. Han var kandidat til Nasjonalforsamlingen.
  • Opprørerne har lovet å ha skarpskyttere parat til å skape død og fordervelse i køene utenfor valglokalene.
  • Mange irakere tør dermed ikke stemme.
  • Andre igjen, sier at de ikke vet noe eller svært lite om de 7000 kandidatene fra 256 ulike grupperinger eller politiske partier.
  • Det er ikke så rart. Mange av kandidatene er så redd for å bli myrdet at de ikke tør stå fram offentlig med sine kandidatur. Uten navn, og med tørkle foran ansiktet, er det vanskelig å vite hvem som er hvem i debattene. BBC har gjort et forsøk på lage en oversikt over dem som stiller.
  • En velger forteller til CNN at han heller kunne tenke seg å stemme for sangeren George Michael fordi han vet mer om ham enn noen av kandidatene.
  • Svært få internasjonale valgobservatører skal overvåke valget fordi det er for farlig å være i Irak.

«Stemmer du, så dør du»

Amerikanske soldater går nå rundt med megafoner i gatene for å få folk til å stemme. Men stemmelokalene holdes fortsatt hemmelig for å hindre planlagte angrep fra opprørere.

De har for lengst beordret folk til å avstå fra å gi sin stemme. «Stemmer du, så dør du», er opprørernes melding til folket.

Krig og politikk

Thune sier USAs todelte linje, hvor man setter i gang en politisk prosess samtidig som man trapper opp krigføringen i de betente områdene, fører til full krasj.

- Dette bygger ingen broer, men sementerer problemstillingen, sier Thune.

- Men USAs poeng med dette valget er ikke å lage et demokrati, men en representasjon av befolkningen ut i fra befolkningsgruppene og en grunnlovsforsamling som kan gå i gang med arbeidet å skrive en ny grunnlov. Valgutfallet er temmelig forutsigbart. Shia-muslimene får flertallet, og kurderne får omlag 20 prosent av stemmene. Så vil nok Sunni-muslimene bli tildelt 20 prosent selv om de ikke deltar. Det ordnes på en lur måte etter valget, sier Thune.

Borgerkrigen fortsetter

Men Thune understreker at for store deler av befolkningen i Irak vil valgdagen søndag være den største i deres liv.

- I det kurdiske Nord-Irak og blant det shia-muslimske flertallet er dette en stor dag. Hen historisk opplevelse av en annen verden. Fra å ha vært systematisk undertrykket under Saddam Husseins regime, skal de nå gå til valg for å overta makten - og få et shia-kurdisk styre i Irak.

Valget vil i følge Thune også føre til at borgerkrigen fortsetter. Selv om både shia-muslimene og kurderne går til valg med løfte om å sende amerikanerne og deres allierte hjem, finnes ingen irakisk hær som kan overta ansvaret for sikkerheten.

- Og det vil bety at amerikanerne vil bli værende, og at borgerkrigen fortsetter. USA har med sin linje satt seg i en uhyre vanskelig situasjon, sier Thune til Dagbladet.no.

Irakerne skal velge 275 medlemmer inn i nasjonalforsamlingen på søndag. Hele landet behandles som en valgkrets. Politske partier har sendt inn sine lister over kandidater, og hvert tredje navn må være et kvinnenavn. Kandidatene må være over 30 år. Partier eller grupper med milits kan ikke stille til valg, heller ikke medlemmer av de væpnede styrkene eller gamle Baath-folk.

Det kommer til å ta opp til en uke før vi får resultatet av valget.

HAR STEMT:</B> En iraker holder opp pekefingeren dyppet i blekk som viser at han har stemt. Denne mannen stemte i Manchester i Storbritannia i dag, og kan delta uten frykt for å bli drept eller torturert, som hans landsmenn i Irak nå trues med om de avgir sin stemme.
267 SKAL STEMMES INN:</B> Her stemmeseddelen.
KURDERE KJEMPER FOR SIN KANDIDAT:</B> Men flesteparten av kandidatene finnes det ikke en gang bilde av.
<B>STEMTE I DAG:</B> Nei, det er ikke Elvis, men Benjamin Nissan, eksiliraker som liker å kle seg som Presley. Han avga sin stemme i den amerikanske byen Skokie.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media