- Stemmer i hodet befalte meg å drepe

Siktede (43) innrømmer å ha drept, men nekter straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 43-åringen som er siktet for drapet på Ann-Mari Solås (32) i Bodø i morges, innrømmer å ha påført kvinnen skadene hun døde av - men erkjenner ikke straffskyld, ifølge Salten politidistrikt.

- Han har forklart at stemmer i hodet befalte ham å drepe noen, sier mannens advokat Nils Aga til Dagbladet.no.

- Psykotisk

Byggefeltet Bjørndalslia et stykke øst for Bodø sentrum er sterkt preget av den 32 år gamle tobarnsmoren ble knivdrept av sin 43-årige nabo, på sin egen trappesats, mens begge sønnene var hjemme.

43-åringen ble pågrepet av politiet kort tid etter drapet og har sittet i avhør mesteparten av dagen. Mye tyder på at Solås var et tilfeldig offer, og de to skal ikke ha hatt kjennskap til hverandre forut for drapet.

Aga mener klienten hans var psykotisk under drapet. Advokaten opplyser at den norskiranske mannen har en historie med innleggelser på psykiatrisk institusjon.

- Han har tre innleggelser på Bodø psykiatriske sykehus (BPS) bak seg, og har gått på sterke medisiner - som han imidlertid sluttet å bruke for et par måneder siden; han ville ikke gå opp i vekt, sier Aga.

43-åringen mener med andre ord at mangelen på medisinering var direkte årsak til drapet i dag.

- Han ble dårligere og dårligere, og til slutt kom stemmene han har hørt før, tilbake, forklarer advokaten.

FRAKTET BORT: Avdøde Ann-Mari Solås (32) ble i kveld fraket bort fra åstedet, hennes eget hjem. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD
FRAKTET BORT: Avdøde Ann-Mari Solås (32) ble i kveld fraket bort fra åstedet, hennes eget hjem. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD Vis mer

Tilregnelig?

Spørsmålet om 43-åringens strafferettslige tilregnelighet blir svært sentral i den videre saksgangen, og politiet arbeider nå med å kartlegge mannens behandlingshistorikk.

- Det er foretatt en foreløpig undersøkelse av ham, og den sakkyndige konkluderer med tvil om tilregnelighet, skriver Salten-politiet i en pressemelding. De legger til at det vil bli foretatt en full observasjon av ham.

43-åringen samtykker imidlertid til varetektsfengsling, ifølge Aga.

- Han har bekreftet det som har skjedd, og tar det fulle ansvar, bortsett fra at han ikke ser seg som strafferettslig tilregnelig, sier advokaten, som opplyser at det trolig blir fengslingsmøte i morgen, der klienten etter all sannsynlighet blir fengslet for fire uker.

Den siktede er nå fraktet til Bodø fengsel, og ifølge Aga er det ikke planlagt videre avhør av ham.

Avdøde Solås vil i morgen bli obdusert.

- Stemmer i hodet befalte meg å drepe
FORSVARER: Advokat Nils Aga er oppnevnt som forsvarer for den drapssiktede 43-åringen.