STEMMER MOT EGEN OVERBEVISNING: Høyre-representant Heidi Nordby Lunde, også kjent som Vampus, stemmer i dag ned et forslag som vil nekte fastleger å reservere seg mot aborthenvisninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STEMMER MOT EGEN OVERBEVISNING: Høyre-representant Heidi Nordby Lunde, også kjent som Vampus, stemmer i dag ned et forslag som vil nekte fastleger å reservere seg mot aborthenvisninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Stemmer mot egen overbevisning

Høyre-representanten får ikke følge egen samvittighet i sak om samvittighetsfritak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag behandler Stortinget SVs motforslag mot regjeringens lovforslag om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot aborthenvisninger.

Det forslaget vil bli nedstemt - også av Høyre-representanten og bloggeren Heidi Nordby Lunde, som tidligere har markert seg sterkt mot utvidet adgang til reservasjon.

Lunde, også kjent under aliaset Vampus, har tidligere skrevet følgende på sin blogg:

 «Det er ingen menneskerett å være fastlege. Retten til abort er derimot lovfestet. Derfor bør fastleger som som nekter å oppfylle sine forskriftsfestede oppgaver få trekk i sin økonomiske støtte eller bli bedt om å forlate sin stilling.»

Da hun gikk på Stortingets talerstol torsdag, gjorde hun det imidlertid klart at regjeringens lovforslag dreier seg om en reservasjonsmulighet - ikke en reservasjonsrett.

- Selv jeg ser forskjell på det, sa Lunde.

Men hun la heller ikke skjul på hva hun egentlig mener om lovforslaget som det foreligger, da hun ba regjeringens støttepartier merker seg at Høyre står ved sine inngåtte avtaler:

- Selv når det koster, selv når det koster inderlig, fortsatte hun.

Ingen fritak På spørsmål fra Dagbladet om hun i dag kommer til å stemme ned SV-forslaget, imot sin egen overbevisning, svarer hun i en SMS:

- Ingen fritak i gruppa (stortingsgruppa, red. anm.).

Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, er SV innstilt på å tape avstemningen - men har som strategi å bruke gamle Høyre-argumenter mot Høyre.

Det er nemlig ikke Høyre, men KrF, som er Stortingets ivrigste forkjemper for utvidet adgang til abortreservasjon.

I samarbeidsavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF fikk sistnevnte inn en formulering om at fastleger skal gis mulighet til å reserver seg mot aborthenvisninger. Venstre stiller seg ikke bak denne delen av avtalen, men regjeringen er likevel sikret flertall med KrF - og har sendt et lovforslag til høring.

Høyre har altså bundet sine representanter i saken.

Forslaget som Stortinget behandler i dag, er altså SVs mottrekk: Et eget representantforslag til Stortinget om at fastleger ikke skal gis utvidet mulighet til å reservere seg.

Håpet var - i det lengste - at Høyre-representanter som egentlig er imot regjeringens lovforslag, som Høyres Heidi Nordby Lunde, ville  stemme mot sitt eget parti. Lunde har imidlertid gjort det klart at det vil hun ikke - og hun vil altså heller ikke støtte SV-forslaget.

Roset Lysbakken Tidligere i dag gikk SV-leder Audun Lysbakken på Stortingets talerstol og holdt et innlegg der setning etter setning var direkte sitat fra helseminister Bent Høie (H) - som tidligere har argumentert hardnakket mot reservasjonsrett til fastleger.

«Vi får en stadig mer pluralistisk gruppe fastleger, etnisk, religiøst og kulturelt. Det er ikke et problem i seg selv. Men når pasientene går til fastlegene som en portvokter i helsevesenet, skal ikke servicen de får avhenge av fastlegenes private moral. Å åpne for dette er et prinsipp som også kan bære uheldig av sted», sa Lysbakken.

Dette er et direkte sitat fra et innlegg Høie hadde i Vårt Land februar 2012.

Da helseminister Bent Høie (H) fikk ordet, svarte han med å rose Lysbakken for balansert argumentasjon.

- Dette er det mest balanserte innlegget jeg har hørt fra SV noen gang, tenkte jeg. Men så kjente jeg igjen mine egne ord, sa Høie, før han takket Lysbakken for siteringen. Høie mener at poenget Lysbakken lyktes med å framføre, var at for Høyre har adgangen til reservasjon alltid handlet om å balansere to viktige hensyn: Kvinners rett til fri abort, og legers adgang til å ivareta sin samvittighet.

- Det kom godt fram i mitt innlegg fra den gangen, fortsatte Høie.

- Men den gangen handlet det om en reservasjonsrett. Nå er det ikke det det handler om. Vårt forslag handler om å gi mulighet til  reservasjon, når kvinnens rett først er sikret.