- UAKTUELT: Unge Venstres leder Sondre Hansmark varsler at det er uaktuelt for ham å støtte en regjering der kvinners rettigheter til abort innskrenkes. Her er han til stede på Granavolden der det forhandles om ny regjeringsplattform. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- UAKTUELT: Unge Venstres leder Sondre Hansmark varsler at det er uaktuelt for ham å støtte en regjering der kvinners rettigheter til abort innskrenkes. Her er han til stede på Granavolden der det forhandles om ny regjeringsplattform. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Stemmer ned enhver abort-seier for KrF: - Helt uaktuelt

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark ble forbannet da han så hva statsminister Erna Solberg lovet.

- Hvis KrF får gjennomslag for innskrenkning av abortrettigheter, kan vi ikke stille oss bak en ny regjering.

Meldingen er krystallklar fra Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, som sitter i partiets landsstyre. I Venstre gir landsstyret råd til partiets stortingsgruppe, som endelig avgjør om en ny regjeringsplattform blir godkjent av partiet.

Det er altså ingen KrF-seier på abort som er liten nok til at Unge Venstre skal godta den. Heller ingen seier brukt i en hestehandel for at Venstre skal få gjennom en av sine kjernesaker der KrF er uenig.

- For oss er det helt uaktuelt. Vi har sagt hele veien at vi ikke skal forhandle om kvinners rettigheter. Det har vi også fått tydelige signaler om fra vår egen organisasjon, sier Hansmark til Dagbladet.

- Det eneste som er aktuelt for dere er da en eventuell utredning og en gjennomgang av abortloven?

- De kan godt ha en utredning, men da må de også se på hvordan man kan liberalisere abortloven, sier Unge Venstre-lederen, som videre advarer mot å åpne muligheten for å gjøre abort og andre rettigheter til en del av politiske dragkamper.

ERNAS DRØM: Fem hindre står mellom Erna Solberg og hennes drøm om å bli statsminister i en flertallsregjering. Video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Ernas to abort-kort

- Man åpner en sluse. Går man inn på fosterreduksjon i denne omgang, åpner man en Pandoras krukke. Det ender med at man diskuterer abortloven hver gang man skal forhandle. Vi kan ikke gå inn på et kompromiss som gjør at kvinner bestemmer mindre over egen kropp, sier Sondre Hansmark.

Fosterreduksjon, eller tvillingabort, er ett av to problematiske områder for KrF, Erna Solberg i høst lovte KrF at det var mulig å diskutere. Fosterreduksjon er når man aborterer et av flere fostre i mors liv.

Det andre området var abortlovens paragraf 2c, som gir mulighet for abort der «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Unge Venstre er liberale når det kommer til abort og ønsker fri abort fram til uke 18, som de har i Sverige.

- Hva tenker du om at Erna Solberg i høst åpnet opp for å forhandle om abortloven?

- Jeg ble forbannet da jeg så hva Erna lovet. Det var sterke reaksjoner i alle ungdomspartiene på å fjerne 2c. At vi har en statsminister som ikke skjønner hvor mye dette betyr for folk, synes vi er veldig pinlig, sier Hansmark.

En som ikke ble forbannet er KrFU-leder Martine Tønnessen.

- BETYR MYE: For KrFUs leder Martine Tønnessen betyr det mye at Erna Solberg ønsket å komme KrF i møte på abort-spørsmålet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- BETYR MYE: For KrFUs leder Martine Tønnessen betyr det mye at Erna Solberg ønsket å komme KrF i møte på abort-spørsmålet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg må si at måten Erna Solberg møtte oss på da vi løftet denne debatten, betyr veldig mye. Statsministeren lukket døra til mye av abortloven, men åpnet muligheten for å diskutere 2c og tvillingabort, som er veldig viktig for KrF.

- Tvillingabort ikke aktuelt i 1978

Tønnessen gikk ut i NRK i starten av regjeringsforhandlingene og pekte at et forbud mot selvbestemt tvillingabort ville være en stor seier for KrF. Selv om den omstridte paragraf 2c blir stående, som KrF mener er spesielt problematisk fordi de mener det åpner opp for sorteringssamfunn.

KrF og Senterpartiet er i dag de to eneste partiene på Stortinget som er imot selvbestemt tvillingabort.

Arbeiderpartiet gikk ut i Dagbladet i går og varslet et nytt abort-opprør hvis det blir noen innskrenking i retten til tvillingabort.

I 2016 konkluderte Justisdepartementets lovavdeling med at dagens abortlov gir kvinner som er gravide med friske tvillinger, før uke 12, rett til å abortere bort ett foster og bære fram det andre.

Etter det har det ikke vært noen debatt om temaet. Inntil i høst.

- Dette er debatter KrF har forsøkt å løfte i mange år. Det har vært vanskelig å komme i media og få svar fra andre partier. Man går rett i skyttergravene og snakker om at det går på kvinners rettigheter. 2c handler for eksempel ikke om selvbestemt abort, sier KrFU-leder Tønnessen.

- Intensjonen da abortloven ble skrevet var ikke at man kunne fjerne et av fostrene uten medisinsk grunn. Da utredningen kom i 2016, tolket man bare loven. Det var ingen politisk diskusjon. Tvillingabort øker også risikoen for spontanabort av det gjenværende fosteret, sier Tønnessen.

Abort-ultimatum

- Kan du støtte en regjeringsplattform der KrF ikke får en seier på verken 2c eller tvillingabort?

- For min del er det helheten som betyr noe. KrFU har løftet klima, miljø, internasjonal solidaritet og innvandring opp som viktige saker.

For Unge Venstre er abort derimot et være eller ikke være for en ny regjering.

- Det er mange i Venstre som er ekstremt tydelig på at de ikke tåler noen innstramminger i abortloven. Landsstyret har allerede sagt klart ifra at de ikke kan gå med på det. Jeg vil tro at det er flere som syns det er ekstremt vanskelig, sier Unge Venstre-leder Hansmark.

Partiledelsene i Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF sitter fortsatt på overtid på Hadeland og forhandler om en ny regjeringsplattform.