Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stemmer over mistillit i morgen

Stortinget skal stemme over Rødts mistillitsforslag mot Anniken Hauglie allerede onsdag.

Har fremmet mistillit: Bjørnar Moxnes og Rødt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Har fremmet mistillit: Bjørnar Moxnes og Rødt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

At Rødt fremmer mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Haugli ble klart så seint som i går. Bagrunnen er den omfattende trygdeskandalen.

Nå er det klar at forslaget etter all sansynlighet skal opp til votering allerede i morgen. Rødt-leder Bjørnar Moxnes bekrefter dette, som VG var først til å melde, overfor Dagbladet.

- For Rødt er det hipp som happ om vi stemmer over dette i morgen eller over jul. Men jeg synes det er underlig at partiene som i går sa at de trengte mer tid til å behandle spørsmålet, nå går inn for en hastebehandling, sier Moxnes til Dagbladet.

MISTILLIT: Bjørnar Moxnes og Rødt fremmer mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Han sier til Dagbladet at han mener Hauglie ikke er egnet til å lede opprydningsarbeidet etter NAV-skandalen. Reporter/video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- For tidlig

Han viser til at resten av opposisjonen har sagt at de mener det er for tidlig å ta stilling til mistillit til Hauglie, når saken fortsatt er til behandling i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Jeg stusser over dobbeltkommunikasjonen, sier Moxnes.

Det er Stortingets presidentskap som har anbefalt at mistillitsforslaget skal kviteres ut i morgen. Dette ledes av stortingspresiden Tone Wilhelmsen Trøen (H).

- Stunt fra Rødt

Også Arbeiderpartiet og Sp er representert i presidentskapet og har ifølge Moxnes gått inn for hastebehandling, i stedet for at forslaget sendes til Kontroll- og konstitusjonskomiteen for behandling.

Det er Eva Kristin Hansen som er Aps representant i presidenskapet og saksfører i saken. Hun avviser at det er snakk om dobbeltkommunikasjon:

- Nei, det er jeg ikke enig i. Moxnes vil gjerne få oppmerksomhet om denne saken. Dette blir en teoretisk øvelse. Han ser ikke mer alvorlig på den enn oss andre. Han sier at den skal til behandling i en komité, men da vil den bli liggende der over jul uten å bli behandlet, sier hun til Dagbladet.

Hun gjentar at trygdeskandalen allerede gås gjennom av Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Han kunne vært med på den grundige behandlingen har, men han skal tvinge gjennom en sak i morgen. Vi utelukker ikke at dette kan ende i mistillit. Men regjeringspartiene vil aldri stemme for å sende mistillitsforslaget til en komité. Det blir en teoretisk øvelse, sier hun.

Kan utsettes én dag

Formelt sett er det Stortinget i morgen som skal avgjøre hvordan mistillitsforslaget skal behandles. Hvis minst en femtedel av stortingsrepresentantene stemmer mot hastebehandling, vil det bli utsatt, ifølge reglementet.

Etter det Dagbladet forstår, vil det da bli utsatt i en dag før det tas opp til behandling igjen.

For at forslaget skal bli sendt videre til komitébehandling kreves det flertall i Stortinget. Da vil i praksis regjeringspartiene kunne blokkere dette.

- Forhastet forslag

SV er negative til at Rødt har fremmet mistillit før behandlingen i Kontroll og konstitusjonskomiteen og mener det svekker muligheten for å stille noen til ansvar.

- Det er alvorlig at Stortinget må stemme over Rødt sitt forhastede forslag om mistillit, før vi får svar på alle spørsmålene om Hauglies, og andres, håndtering av saken i kontrollkomiteen, sier Freddy Øvstegård (SV) til Dagbladet.

- Mistillit er svært sannsynlig i denne saken, men Stortinget må få all relevant informasjon på bordet før vi konkluderer, og den prosessen kjører vi for fullt i kontrollkomiteen, sier han og fortsetter:

- SV har ikke ønsket votering over mistillit nå, men når Rødt valgte å fremme forslag, åpnet de for at flertallet på stortinget kunne sikre en rask votering, og på den måten svekke muligheten for å faktisk få stilt noen til ansvar for skandalen.

Har statsministerens tillit

Hauglie ville i går ikke kommentere saken. Statsminister Erna Solberg (H) fastholder at arbeidsministeren har hennes tillit.

- Hauglie har redegjort i Stortinget, og det er satt ned et granskingsutvalg som skal til bunns i saken. Jeg har tillit til Anniken Hauglie.

- Dette er en alvorlig sak som har rammet mange mennesker, og derfor har regjeringen ønsket å belyse alle sider av saken, framholder Solberg i en kommentar som er sendt Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media